• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Biće uslovljavanja, pred Srbijom je težak put, naše je da radimo i očuvamo srž državnih i nacionalnih interesa

Beograd, 12. oktobra 2022.- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa sefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom Ziofreom. Tom prilikom, sef Delegacije EU Ziofre predao je predsedniku Vucicu Godisnji izvestaj Evropske komisije o Srbiji 2022. Po zavrsetku sastanka dali su izjave za medije. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć na konferenciji za novinare, govoreći o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, rekao da je važno ono što se tiče poglavlja 35, koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine. Kada je reč o Kosovu i Metohiji, pred Srbijom je težak put, rekao je plaši se da za našu državu po tom pitanju neće biti dobrih vesti.

“Mi ćemo da imamo sada tu klackalicu. Nekad će da budu sankcije Rusiji, nekad će da bude Kosovo i Metohija. U Svakom slučaju naše je da radimo zbog naših građana, da budemo čvrsti i snažno opredeljeni za reforme.Ako pogledate nijanse iz izveštaja za Beograd i za Prištinu, videćete da smo nešto bolji ili nešto manje loše ocenjeni, ali Srbija nije izazivala nijednu krizu, niti bilo šta drugo. I po tom pitanju je mnogo težak put pred nama, i plašim se da za Srbiju neće biti dobrih vesti u narednom periodu. Ali, to je nešto čemu moramo posebno da se posvetimo u narednom periodu, kako bismo čuvali mir i stabilnost, kao i ono što je srž naših nacionalnih i državnih interesa. ” – poručio je Vučić.

Šef delegacije prethodno je predao Vučiću izveštaj Evropske komisije o napretku za Srbiju.

Vučić je ocenio da je izveštaj povoljniji u smislu vladavine prava, a nepovoljniji u smislu usagalašavnja spoljne politike sa Evropskom unijom i očekuje uslovljavanja koja se odnose na pretpristupne pregovore, a u kontekstu odnosa sa Rusijom i pitanja Kosova i Metohije. 

Predstavnici EU, kako je rekao, gledaju na Kosovo kao na nezavisnu državu, ali odgovornost vidi u prethodnoj vlasti.

Comments

Pročitaj još