• Početna>
  • Vesti>

Kako se od buđenja pored Albanaca, došlo do uzimanja Kosova

Foto: Printscreen/TV Happy

„Srbi kada se probude videće da su Albanci uzeli Kosovo za sebe“, citirali su danas brojni beogradski mediji američkog ambasadora u Beogradu, Kristofera Hila, pozivajući se na intervju ovog predstavnika SAD-a za TV Happy. Izjava ambasadora je, međutim, netačno preneta.

Američki ambasador govorio je za TV Happy o ratu u Ukrajini, energetskoj bezbednosti, odnosu SAD-a i Srbije, putu Srbije ka EU, ali i kosovskom pitanju.

Deo ovog intervjua objavljen je na Youtube kanalu „Jutarnji Program TV Happy“, a ceo intervju emitovan je jutros na ovoj televiziji.

U ranim popodnevnim satima vest o intervjuu sa ambasadorom SAD-a je među prvima objavila agencija Tanjug. Više beogradskih portala i tabloida u međuvremenu je prenelo vest pozivajući se upravo na Tanjug, među kojima su InsajderNovostiRTVPolitika.

Više beogradskih medija takođe je prenelo ovu vest pozivajući se na RTV kao primarni izvor. To su učinili Kosovo OnlineDanasKurirBlicSrbija Danas.

Nova.rs je takođe prenela vest pozivajući se na Blic, a vest je takođe objavio i B92.

Svi ovi mediji su inicijalno preneli da je Hil na pitanje o rešavanju kosovskog problema kazao da „bilo to u ovom ili sledećem veku ‘Srbi kada se probude videće da su Albanci uzeli Kosovo za sebe’“.

Iako su prvi deo rečenice tačno preneli, to nije slučaj i sa drugim delom.

RTV, Portal Danas, kao i Kosovo Online naknadno su ažurirali vest, te su netačni citat zamenili upravo sa „Srbi kada se probude videće da su Albanci na jugu“.

Šta je Hil tačno rekao

Američki ambasador u ovom intervjuu međutim, nije spominjao oduzimanje Kosova od strane Albanaca, već da će Srbi „kada se probude da vide da su Albanci na jugu“.

„Bilo to u ovom veku ili sledećem, kada se Srbi probude videće kosovske Albance južno od njih, a isto to je i za kosovske Albance i zato se nadamo da će normalizacija biti postignuta u međuvremenu kako bi mogli da nastave sa stvarima koje su važne za prosečne ljude kazao je Hil.

Hil je ujedno u ovom intervjuu kazao da je kosovsko pitanje teško za Srbiju, ali i da misli da bi trebalo da postoji pristup koji će biti usmeren ka rešavanju tog problema.

Ujedno je podcrtao da SAD podržavaju napore Evropske unije koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

„Mislim da zapadne zemlje traže od Srbije i od Kosova da se drže procesa dijaloga i da pokušaju da smanje tenzije kako bi napravili prostor da vode međusobnene razgovore što bi dovelo do normalizacije odnosa“.

Hil je ujedno još jednom kazao da nema mnogo sličnosti između dešavanja u vezi sa Kosovom 1999. godine i današnje situacije u Ukrajini.

Čak ni to što eksplicitne rečenice nisu svojstvene diplomatskom rečniku, posebno ne visokom profilu diplomata kakav je aktuelni ambasador SAD u Srbiji, nije bio dovoljan signal za one redakcije koje su bez provere prenele netačan citat.

Comments

Pročitaj još