• Početna>
  • Vesti>

Promocija sabranih dela Jastrebova i Zbornika radova prizrenske Bogoslovije sutra u Gračanici

Foto: Dom kulture Gračanica

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ organizuju 11. oktobra promociju knjiga “Zbornik radova „Prizrenska bogoslovija: život, misija, doprinos” i sabrana dela Ivana Stepanoviča Jastrebova (1-3) „Stara Srbija i Albanija”. Promocija će biti održana od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“.

Program će otvoriti episkog raško-prizrenski Teodosije i promocija sabranih dela Ivana Stepanoviča Jastrebova -“Stara Srbija i Albanija”, “Podaci za istoriju Srpske Crkve i naroda” i “Običaji i pesme Srba u Turskoj”. O knjigama će govoriti – urednik i priređivač Borisav Čeliković i prof. dr i priređivač Valentina Pitulić. 

Potom sledi promocija zbornika “Prizrenska bogoslovija; život, misija, doprinos, 150 godina od osnivanja, 10 godina od obnove rada u Prizrenu”. O zborniku će govoriti – urednik Dr Aleksandra Novakov, urednik i teolog Dejan Ristić, profesor Bogoslovije u Prizrenu jeromonah Isidor (Jagodić) i profesor Bogoslovije u Prizrenu jeromonah Nikita (Adamović). 

Zbornik radova „Prizrenska bogoslovija: život, misija, doprinos” objavljen je 2021. godine povovodom 150 godina od osnivanja Prizrenske bogoslovije i 10 godina od obnove rada u Prizrenu, u saizdavaštvu Eparhije raško-prizrenske, Prizrenske bogoslovije i Kosovskometohijskog odbora Matice srpske.

Knjiga sadrži 46 naučnih radova u kojima sa novim, interdisciplinarnim naučnim pristupom, daje novo svetlo o radu ove značajne škole, imajući u vidu istorijske prilike u kojima je ostvarivala svoju delatnost – navode iz gračaničkog Doma kulture.

Ivan Stepanovič Jastrebov (1839–1894) proveo je svoj radni vek na Balkanu kao diplomatski predstavnik Ruske carevine i ostao je zapamćen kao veliki prijatelj srpskog naroda. Dužnost ruskog konzula u evropskoj Turskoj omogućila je Jastrebovu, pasioniranom istraživaču, da proputuje i upozna Staru Srbiju, Makedoniju i Albaniju, i da ih svestrano izuči. Njegovo delo „Stara Srbija i Albanija”, treba posmatrati kao važan izvor za proučavanje Podrimlja u drugoj polovini XIX veka, i to u geografskom, istorijskom, etnografskom i demografskom pogledu stoji u tekstu Doma kulture Gračanica o životu i delu Jastrebova. 

Comments

Pročitaj još