• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo kulture RS: Nećemo dozvoliti da bezobzirni Kurtijevi istupi ostanu bez odgovora

Povodom istupanja Aljbina Kurtija u vezi sa manastirom Dečani, Ministarstvo kulture i informisanja ističe da Priština nastavlja sa beskrupuloznim dezinformisanjem javnosti, kao i zloupotrebama u fabrikovanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta.

U pitanju je još jedan pokušaj da se iskoristi svaka prilika da se prisvoji srpsko kulturno nasleđe, bar onaj njegov deo koji nije uništen u nebrojenim prethodnim skrnavljenjima i pogromima. Uz redovne nasrtaje na prava, bezbednost i baštinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji su praktično svakodnevni, uz pokušaje uništavanja i falsifikovanja kulturnog nasleđa, po ko zna koji put je plasirana i krajnje zlonamerna i zlokobna teza o tome kako su, navodno, sami Srbi krivi za razaranje sopstvenog kulturnog nasleđa, a ne oni koji ga pale, lome i otimaju.

Ministarstvo kulture i informisanja tim povodom podseća da su Visoki Dečani jedini spomenik u Evropi koji se više od 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom KFOR-a, da je u pitanju spomenik od univerzalnog svetskog kulturnog značaja, koji se nalazi na UNESKO listi ugrožene svetske kulturne baštine i koji se prošle godine našao i na listi sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope.

Ministarstvo kulture i informisanja neće dozvoliti da ovakvi bezobzirni istupi ostanu bez odgovora. Nastavićemo da podsećamo na neprihvatljivu situaciju u kojoj se nalazi srpsko nasleđe na KiM i da posvećeno radimo na njegovom očuvanju, uprkos svim bezočnim nasrtajima sa kojima se srpska baština suočava.

Comments

Pročitaj još