Gračanica: Skup podrške Džulijanu Asanžu

Foto: Kim

Novinari i medijski radnici, članovi Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM), noseći legitimacije Međunarodne federacije novinara (IFJ) pridružili su se u Gračanici međunarodnoj akciji novinara kojom se od Velike Britanije traži da ne izruči Sjedinjenim Američkim Državama osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Članica UNS-a Katarina Marinković pročitala je pred okupljenima zajedničko pismo Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS) i Sindikata novinara Srbije (SINOS) upućeno Vladi Velike Britanije u kome se traži da se Džulijan Asanž ne isporuči Sjedinjenim Američkim Državama.

“Novinari i medijski radnici koji su se okupili ispred Doma kulture u Gračanici deo su lanca ljudi koji danas okružuje britanski parlament. Zajedno sa desetinama hijada aktivista širom sveta dižemo glas protiv zabrane slobode govora i istraživačkog novinarstva, što će biti neminovna posledica izručenja Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama. Mi ovde smo podrška akciji Međunarodne (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) koja traži da se ne kažnjavaju zatvorom novinari koji otkrivaju kriminal i ratne zločine”, navedeno je u pismu.

Džulijan Asanž objavio je snimak koji je napravila američka vojska o ubistvu civila u Iraku 2007. godine. Među ubijenima su bila i dva novinara agencije Rojters.

“Asanž je objavio snimke tog ratnog zločina i zbog toga je kriv. Zašto je kriv? Novinarstvo nije zločin. Novinarstvo je javno dobro, jer od profesionalnog novinarstva ima koristi svako društvo, svaki građanin. Ukazivanjem na probleme, na kršenje zakona, na korupciju, na izigravanje pravde daleko od očiju javnosti – novinarstvo doprinosi demokratizaciji. Zato je novinarstvo javno dobro”, napominje se. 

U pismu se dalje poručuje da će izručenje Džulijana Asanža proizvesti dve tragične posledice:

“Džulijana Asanža, koji je već žrtvovao svoj život, ćete osuditi na smrt, dok će novinarstvo kao profesija biti nepovratno degradirano širom sveta. Odluka Vlade Velike Britanije o izručenju Asanža stajaće kao trajna pretnja svakom istraživačkom novinaru, svakom borcu protiv prljavih projekata, nasilja i zločina bilo da iza njih stoje države, tajkuni, interesne grupe ili pojedinci”, zaključuje se.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević apelovao je da se slobodnim ljudima koji misle svojom glavom ne oduzima pravo da kažu ono što misle.

“U savremenom svetu nema presedana. Ako jednom negde, na bilo kojoj tački zemaljske kugle ugrozite slobodu, ako izručite Asanža, izručićete svakog od nas, izručićete sve slobodne ljude koji su imali hrabrosti da pokažu prstom na zločin. Na Kosovu i Metohiji smo videli previše zločina i zato sa posebnom osetljivošću sa ovog mesta poručujemo: ne dirajte u slobodu, ne dirajte u Asanža, ne dirajte u one koji misle svojom glavom”, kazao je on.

Džulijan Asanž osnivač je medijske organizacije Vikiliks koja je do 2015. godine objavila bazu podataka sa više od deset miliona poverljivih dokumenata, zbog čega je uhapšen 2019. godine u Londonu, kada mu je Ekvador ukinuo sedmogodišnji azil.

Velika Britanija je u junu odobrila izručenje Asanža u SAD, na šta je on podneo žalbu. U slučaju izručenja, Asanž bi u SAD mogao da bude osuđen na oko 150 godina zatvora zbog krivičnog dela špijunaže u vezi s materijalom objavljenim na Vikiliksu.

Novinari i medijski radnici okupili su se danas i ispred britanske ambasade u Beogradu, u okviru međunarodne akcije novinara kojom se od Velike Britanije traži da ne izruči osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD.

Comments

Pročitaj još