• Početna>
  • Vesti>

Film “Sveta Petka – Krst u pustinji” u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku

Film reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića “Sveta Petka – Krst u pustinji” sledeće nedelje će biti prikazan u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Film će najpre biti prikazan u utorak, 4. oktobra, od 19h, u bioskopskoj sali Doma kulture “Trepča”.

Prodaja karata vrši se na biletarnici doma.

U Kosovskoj Mitrovici, projekcija je najavljena za sredu, 5. oktobar, u dva termina – od 17.30 i 20.00 časova.

Prodaja ulaznica vršiće se od ponedeljka 03.10.2022. god. od 09.00 do 15.00 časova na biletarnici Interaktivnog multimedijalnog centra i u Mitrovačkom dvoru. Na dan projekcija prodaja će se vršiti od 09.00 časova samo u Mitrovačkom dvoru.

Cena ulaznice je 300 dinara.

U Domu kulture “Stari Kolašin”, film će biti prikazan u četvrtak 6. oktobra, takođe u dva termina – u 17h i u 19h.

Ulaznica za projekciju u Zubinom Potoku je 250 dinara.

Publika u Gračanici je ovaj filma pogledala istog dana kada je premijerno bio prikazan i u beogradskim bioskopima, 8. septembra.

O FILMU

Film je nastao po motivima romana Ljiljane Habjanović Đurović. U glavnim ulogama se pojavljuju Milena Predić, Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Daniel Sič, Branislav Tomašević, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj

Pobožna devojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Pratimo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja. Bočna priča nam govori o dve žene (arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi) koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i verskih sredina, ali dele iste ljudske emocije, vrednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima. Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnjeg sveta koji je Paraskeva napustila.

Ova priča nam govori kako ljudi mogu da pobede svoje slabosti. Teme filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.

Comments

Pročitaj još