• Početna>
  • Vesti>

Simpozijum dečjih hirurga u Kosovskoj Mitrovici: Mali pacijenti sa KiM su uvek dobrodošli

Foto: Radio Mitrovica sever

Simpozijum dečjih hirurga Srbije i promocija knjige dr Zlatana Eleka i dr Anđelke Slavković “Osnovi dečje abdominalne hirurgije”, održani su danas na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Ovo je četvrti put da se ovako veliki naučni događaj u oblasti medicine, organizuje u ovom gradu.

Skup je otvorila prof. dr Marija Lukač, dečji hirurg sa Univerzitetske dečje klinike Beograd i profesor na Medicinskom fakultetu beogradskog Univerziteta.

Prema njenim rečima, održavanje ovakvog događaja u Kosovskoj Mitrovici je obostrano važno – kako za Medicinski fakultet, Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica i u prvom redu pacijente, tako i za vrhunske stručnjake u oblasti dečje hirurgije, koji, povodom simpozijuma, borave na Kosovu i Metohiji.

“Za nas je važno jer je istorijski gledano, Kosovo i Metohija naša matica. A mislim da je isto tako važno i za građane, da vide ko im leči decu, da vide da smo i mi najobičniji ljudi kao i oni i da, kada dođu u Beograd, ne dođu sa mnogo strahova, da ne dođu sa mnogo pitanja, nego da dođu opušteni, relaksirani, da znaju da će dobiti najbolje moguće lečenje, koje je na svetskom nivou” rekla je dr Lukač i napomenula da se u dve najveće dečje klinike u Beogradu – na Institutu za majku i dete i na Univerzitetskoj dečjoj klinici, lečepacijenti sa Kosova i Metohije, ali i mališani iz celog regiona.

“Naši pacijenti sa Kosova i Metohije su uvek dobrodošli i pružamo im maksimalnu negu i lečenje i sve vidove podrške. Mislim da je to ovom narodu najvažnije. Mi smo ovde došli da pokažemo naše medicinsko znanje, al ii da biste videli da se vi nalazite u našim srcima” poručila je dr Lukač.

Govoreći o saradnji kosovskometohijskih zdravstvenih ustanova sa beogradskim dečjim klinikama, dr Lukač ističe da nema nikakvih problema niti administrativnih zadrški i da je prohodnost najmlađih  pacijenata sa Kosova i Metohije ka Beogradu odlična.

“Nikakvi problemi ne postoje. Mi uvek primimo pacijenta i sa uputom i bez uputa. Ako se pacijent nađe u problemu ili jednostavno nema vremena da nabavi uput, mi onda zvaničnim putem tražimo taj dokument i uvek ga dobijemo, tako da to nikada ne predstavlja nikakav problem”.

Osvrćući se na novi udžbenik iz oblasti abdominalne dečje hirurgije, čiji je jedan od priređivača specijalista dečje hirurgije dr Zlatan Elek, dr Lukač je istakla da je od velike važnosti to što su u knjizi zastupljeni radovi specijalista iz medicinskih centara celog regiona – od Ljubljane, preko Rijeke, Beograda, pa do Kosovske Mitrovice.

“To je vrlo značajan projekat jer na taj način pokazujemo da zajedništvo može da postoji, da treba da postoji  i da intelektualci treba da budu ti koji će praviti spone  između razlčitih etničkih grupa i nacionalnosti, da je to apsolutno moguće i da treba da bude tako.”

Dr Zlatan Elek, koji je ujedno i direktor KBC Kosovska Mitrovica, kaže da je kontinuiranim višegodišnjim angažovanjem u organizaciji ovakvog skupa, Kosovska Mitrovica pokazala da je paritetna velikim centrima poput Beograda, Novog Sada, Niša, Podgorice…

“Uvek pristajemo da imamo jedan termin godišnje za organizaciju ovako velikog skupa, gde su danas ovde sa nama, kako bi nam dali podršku, naši najeminentniji dečji hirurzi  iz cele Srbije i Crne Gore.

Kada je reč o knjizi koja je danas promovisana, dr Elek ističe da je to treći udžbenik iz oblasti dečje hirurgije čiji je izdavač Medicinski fakultet Univerzitetau Prištini sa privremenim sedištem u Kosovkoj Mitrovici.

On je takođe istakao važnost činjenice da su u knjizi zastupljeni stručnjaci iz svih zemalja bivše Jugoslavije, i izrazio žaljenje što iz kako je rekao, objektivnih razloga, oni nisu bili u mogućnosti da budu danas u Kosovskoj Mitrovici.

Dr Elek najavljuje jednu lepu saradnju članova predsedništva Sekcije dečje hirurgije Srpskog lekarskog društva Srbije, na polju izdavačke delatnosti.

“Na pragu smo jedne dobre ideje da po prvi put možda u istoriji bivše Jugoslavije, da izdamo jedan udžbenik koji bi bio maltene univerzalan  za sve fakultete, kako bi naši studenti imali knjigu na srpskom jeziku i učili na srpskom jeziku, jer sada većinom koristimo anglo-saksonsku literaturu” rekao je dr Elek.

Kao domaćin skupa, izrazio je želju da u narednim godinama, ovim povodom, Kosovsku Mitrovicu poseti još veći broj kolega , jer je Kosovo i Metohija kako je istakao “osnov našeg duhovnog nastanka i duhovnog postojanja”.

Comments

Pročitaj još