• Početna>
  • Vesti>

Mladi glumci i balerine iz Gračanice oduševili Subotičane

Foto: Dom kulture "Gračanica"

Članovi dramske i baletske sekcije Doma kulture “Gračanica” izveli su juče na sceni Dečjeg pozorišta Subotica u Subotici dve predstave. Mladi glumci amaterskog pozorišta “Janićije Popović” koje radi u sklopu Doma kulture “Gračanica” najpre su izveli predstavu za decu “Misterija nestalog jajeta”, a potom su polaznici Škole baleta u Gračanici, u jednočasovnom programu izvele delove iz baletskih predstava „Uspavana lepotica“, „Krcko oraščić “ i „Don Kihot“, kao i delove modernog baleta.

Predstava „Misterija nestalog jajeta“ Jelene Đorđević je duhovita, dinamična priča koja govori o prijateljstvu, majčinskoj ljubavi i uzajamnoj brizi o nespretnom i pomalo čudnom detektivu Hariju i njegovoj dobrodušnoj i brižnoj sekretarici Matildi koji jednog dana u prašumi nalaze ostavljeno jaje i kreću u potragu za počiniocem (lopovom) koji je ukrao jaje kao i za majkom koja brine zato što su joj jaja ukradena. Usput sreću zanimljive životinje: papagaja Gala, flaminga Ružu, štrausa Bruna, krokodila Kodija i ostale. Predstava govori i o prijateljstvu, majčinskoj ljubavi i uzajamnoj brizi. U predstavi igraju Mateja Dimitrijević, Janja Vujović, Natalija Josifović, Petra Marković, Petar Milenković, Helena Dimitrijević, Anastasija Perić, Tijana Petrović, Helena Popović, Dunja Živić.

Nešto kasnije, u večernjim časovima, mlade balerine Anđelka Prica, Petra Manitašević, Nina Đekić, Marija Rašić, Helena Dimitrijević, Nevena Milovanović, Emilija Mihajlović, Nikolina Đorđević, Anđelija Marković, Neda Aritonović, Katarina Nedeljković nagrađene su velikim aplauzom subotičke publike. Da su postale brojne simpatije govori i činjenica da su dugo posle predstave, na molbu gledalaca, ostale na sceni kako bi se fotografisali sa publikom.

„Škola baleta u Gračanici dokazuje da i sredine sa daleko manjom logistikom i infrastrukturom mogu ostvariti zapažene rezultate. Sama činjenica da Škola baleta traje pet godina i da za istu vlada veliko interesovanje dovoljno govori“, – rekla je koreograf Una Stepanović.

Mlade glumce i balerine pozdravile su Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotice i Milanka Kostić, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje grada Subotice, koje su prisustvovale izvedbama mladih glumaca i balerina

„Subotica je godinama unazad bila u prilici da ugosti veliki broj umetničkih programa iz Gračanice, izložbi, folklora, mladih muzičara i glumaca, a dugogodišnja saradnja Dečjeg pozorišta sa Domom kulture u Gračanici rezultirala je sa nekoliko sjajnih predstava koje je režirao subotički glumac Boško Boškov” – rekla je Milanka Kostić.

Odlazak mladih glumaca i balerina u Suboticu pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.

Comments

Pročitaj još