• Početna>
  • Vesti>

Trendafilova sutra u Gnjilanu, Molićaj i Kljinaku najavljuju protest

Foto: Reporteri

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, Ekatarina Trendafilova, boraviće sutra na Kosovu gde će, kako je najavljeno, biti domaćin skupa u Gnjilanu. Uoči ove posete, predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj pozvao je na protest, a da će istom prisustvovati, najavili su i iz Udruženja veterana OVK.

Ekatarina Trendafilova sutra će u Gnjilanu biti domaćin skupa na kojem će predstavnike građanskog društva upoznati sa tekućim aktivnostima Specijalizovanih veća Kosova.

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u okviru Programa za komunikaciju i informisanje, a Trendafilova će da govori o aktuelnim dešavanjima u tom sudu i odgovara na pitanja.

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj reagovao je ovim povodom, navodeći da je poseta „nepoželjna“.

Pozvao je na protest koji je zakazan za sutra ispred hotela „Astoria“ u Gnjilanu.

„Specijalni sud je nepravedan od početka. Time je prekršen kriterijum jednakosti stranaka i ljudskih prava. Posete radi merenja javnog mnjenja i prilagođavanja njegovog imidža zatvorenim sastancima su nepoželjne“, poručio je Molićaj u objavi na Fejsbuku.

Podršku Molićaju dali su čelnici ogranaka Udruženja veterana „OVK“ iz Gnjilana, Kamenice i Vitine, kao i predsednik ovog udruženja, Faton Kljinaku.

„Uloga svakog suda, a još manje uloga predsednika suda (u ovom slučaju pseudospecijalnog suda), nije da edukuje civilno društvo i medije“, naveo je Kljinaku.

Poručio je da je civilno društvo „dovoljno obrazovano da razume šta se dešava sa političkim suđenjima u Hagu, da shvati da su ljudi u pritvoru dve godine držani kao taoci, da se za okupatorske zločine i masakre ne sudi, već da se njihovim klevetama sudi OVK“.

Naznačio je da su upravo to razlozi zbog kojih će se pridružiti protestu.

Na Kosovu postoji izražena negativna percepcija prema samom postojanju a potom i radu Specijalnog za Kosovo. I pre početka formiranja Specijalnog suda 2015. godine, godinama unazad je postojao snažan otpor uspostavljanju ovog mehanizma. Na čelu protesta protiv ovog mehanizma bilo je i sada vladajuće Samoopredenjenje. Tadašnji vladajući PDK, čiji su lideri sada u pritvoru, godinama je opstruisao proces početka rada suda.

Kosovski lideri, većina intelektualaca i javnost javno kritikuju ovaj sud, nazivajući ga jednostranim i nepravednim, a sa druge strane tvrde da je „rat OVK bio čist“ i da pripadnici ove formacije nisu vršili ratne zločine; odnosno, ako se neki i slože da je bilo zločina na strani OVK, odmah naglase da su oni neuporedivi sa „genocidom koji je počinila srpska država“ i da iza njih navodno stoje pojedinci, a ne komandne strukture.

Protesti protiv Specijalizovanih veća održavani su i u prethodnim godinama na Kosovu.

Comments

Pročitaj još