• Početna>
  • Vesti>

Simić: Srbi ćute jer žele da sačuvaju mir, daju šansu dijalogu i spreče sukobe

Sednica Narodne skupštine Srbije posvećena Kosovu i Metohiji je još jednom pokazala da je politika predsednika Aleksandra Vučića jedina ispravna, jer se njome štite državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji , rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Simić je bio jedan od predstavnik Srba sa KiM koji je prisustovao Posebnoj sednici Skupštine Srbije o pregovorima o Kosmetu održanoj prošle sednice.

Simić je u intervjuu za Politiku rekao da se Srbi sa Kosmeta uzdaju u predsednika Vučića koji je, kako je rekao, više puta jasno poručio da neće dozvoliti progon srpskog naroda na KiM.

“S druge strane nastojaćemo da od međunarodnih predstavnika, pre svega KFOR-a zahtevamo prisustvo na terenu, kako bi preventivno delovali ali i zato jer je njihova obaveza da spreče napad i proterivanje građana, kao što je i obaveza po Rezoluciji SB UN 1244 da osiguraju mir i sigurnost za sve”, rekao je Igor Simić.

Naglasio je da namera Aljbina Kurtija da se, kako je naveo, Srbi porobe neće uspeti, da je srpski narod svestan koliko znači mir ali da je isto tako svestan da mir bez slobode ne znači ništa.

“To što danas srpski narod ćuti, nije zato što je prihvatio omču koju nam Kutri nameće oko vrata, već zato što želi da sačuva mir, da damo šansu dijalogu i sprečimo sukobe u koje Kurti želi da gurne čitav zapadni Balkan, u kojima bi stradali Srbi ali i Albanci čije je poverenje davno izneverio”, naveo je on.

Na pitanje šta očekuje posle 1. novembra, kada je reč o registarskim tablicama, rekao je da je i ovaj problem kao i mnogi drugi, posledica antisrpske retorike i delovanja Prištine ali i neformiranja Zajednice srpskih opština.

“Mi u Srpskoj listi smatramo da nema smisla razgovarati o drugim pitanjima dok se ne formira Zajednica srpskih opština, koju čekamo skoro 10 godina”, istakao je Simić.

Dodao je da Srbi žele da se rešenje za tablice nađe kroz dijalog i da Srbi nisu spremni da se odreknu svojih tablica.

“Stav naših građana se najbolje ogleda u činjenici da je za vise od 16 dana samo jedno lice sa severa KIM preregistrovalo svoje vozilo, od skoro 100.000 njih”, rekeo je on.

Dodao je da pritisci, pretnje, oduzimanja dozvola i slične izjave koje se mogu čuti iz Prištine, neće rešiti to pitanje.

Comments

Pročitaj još