• Početna>
  • Vesti>

Osmani optužila Srbiju da iznova „sprovodi destabilizaciju regiona“ i da je u sve upletena Rusija

Foto print screen

Kosovska predsednica Vjosa Osmani učestvovala je ove nedelje na konferenciji o demokratiji i slobodi medija u Nemačkoj, na kojoj je još jednom optužila Srbe za genocid tokom poslednjeg rata na Kosovu i uporedila Srbiju sa Rusijom za koju je kazala da druge zemlje u regionu vidi kao „privremene države“.

Rusija praktično vidi druge zemlje u svom regionu kao privremene države. Isto je sa Srbijom, apsolutno isto”, rekala je Osmani govoreći na konferenciji o demokratiji i slobodi medija M100 Sansusi kolokvijum u Potsdamu u Nemačkoj .

„Srbija se nikada nije izvinila, nikada nije pokazala nikakvo kajanje, nije izvela počinioce pred lice pravde. Još uvek postoje bezbrojne masovne grobnice širom Srbije u kojima su nestala lica sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske… Nikada nije distancirala sebe, čak ni danas, od Miloševićevih – počinjenih zločina, jer je predsednik Srbije nekada služio kao ministar propagande Miloševiću, tako da tu nema iznenađenja“, naznačila je Osmani.

Sa druge starne osvrnula se na „savezništvo zapadnih zemalja ’98 i ’99“ do kojeg je došlo, kako bi se, tvrdi, na Kosovu spasili životi.

„Bili smo žrtve agresora čiji je cilj bio da istrebe naš narod jer smo pripadali drugoj nacionalnosti. Duboke rane iz rata su još uvek veoma prisutne. Za samo nekoliko meseci na Kosovu je ubijeno 13,000 nevinih civila, oko 25.000 žena je silovano kao ratno sredstvo genocidnog režima Miloševića, 125,000 kuća je pojedinačno spaljeno, ne bombama, toliko mnogo kulturnog nasleđa, toliko mnogo artefakata uništeno“, poručila je Osmani. Kaže da je Kosovo „spaljeno do pepela“, te da je potom „izgrađeno ni iz čega, ali uz pomoć prijatelja“.

Poslala je poruku Srbiji da, ukoilko želi da se priključi EU, da je, između ostalog, neophodno i da se „suoči sa prošlošću i sa žrtvama“, te da „počinioci zločina treba da se suoče sa pravdom“.

„Kosovo ‘ne bi preživelo’ 1999, da nije bilo savezništva demokratskih zemalja SAD, Nemačke i drugih zemalja koje su Kosovo podržavale, naglasila je.

Osvrnula se i na današnja dešavanja, gde je još jednom optužila Srbiju da iznova „sprovodi destabilizaciju regiona“. Kaže da ono što se dešava na Severu Kosova „nije samo svađa između dve države“, već da je u sve to upletena i Rusija.

Osmanijeva je nastavila govor tvrdnjom da “bez obzira na sve što je potpisano tokom ovih 12 godina, Srbija većinu toga nije implementirala”.

Ona je zatražila od međunarodne zajednice pomoć “u odbrani ne samo Kosova”, kako je navela

“Mislim da treba da nam pomognete da odbranimo ne samo ono što smo mi postigli, već da odbranimo ono što smo zajedno izgradili”, zaključila je ona.

Comments

Pročitaj još