• Početna>
  • Vesti>

Netačno: Kako je albanski portal hapšenje Rusa i Ukrajinca u Albaniji povezao sa Srbima i trovanjem u Dečanima prošle godine zbog neispravne vode

a-news24.com

Dva albanska vojnika povređena su dok su zaustavljali dva ruska i jednog ukrajinskog državljana koji su pokušala ući u fabriku vojne opreme u centralnoj Albaniji 20. avgusta ove godine.

“Trojica državljana s ruskim i ukrajinskim pasošem pokušala su ući u fabriku. Vojnici koji su čuvali fabriku reagovali su bez odlaganja, ali tokom njihovih napora da zaustave trojicu stranaca, dvojica vojnika su povređena”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Albanije nakon hapšenja tri strana državljanina.

Policija je, kako je preneo Radio Slobodna Evropa, objavila okolnosti događaja.

U blizini kruga fabrike pronađen je nepoznati građanin s kamerom u ruci, koji je pokušavao fotografisati prostorije u vojnoj zoni, saopšteno je iz policije.
U trenutku kada su ga primetila dva vojnika koja su čuvala objekat i prišla mu da ga zaustave i uhapse, strani državljanin je uzvratio “sprejom za paralizu živaca”, ali su ga vojnici koji su čuvali pogon uspeli savladati, pojasnili su iz policije.

Premijer Albanije Edi Rama se obratio javnosti i naveo da se uhapšeni Rusi terete za špijunažu.

Tri nedelje nakon ove vesti regionalni portal https://a-news24.com/, koji vesti plasira na albanskom jeziku, naveo je da su otkriveni novi detalji o uhapšenima, za koje se “sumnja da ih je Rusija poslala u špijunsku misiju u našu zemlju”.

Oni su se pozvali na Top channell da su fotografije pronađene u njihovom automobilu date kao dokaz i da da je pored jednog kertridža oduzeto šest hiljada dolara, mobilni telefoni i tri zlatne poluge od 10, 20 i sto grama što je otvorilo nov pravac u istrazi, piše ovaj portal, ne navodeći potvrde iz policije, tužilaštva, niti bilo koji izvor, ali kalkulišući o vrednosti poluga na tržištu, te da je to pojačalo sumnju da su “možda upali u mrežu ruskih agenata”.

Kako su Srbi postali deo ove vesti ?

U nastavku proizvoljne objave i komentara na situaciju od kraja avgusta kada su uhapšeni Rusi i Ukrajinac,  navodi se  da su se interesovali za brane i bazene, od kojih jedan bazen snabdeva Tiranu vodom za piće.

Oovaj portal se tendenciozno nadovezuje na situaciju koja se prošle godine dogodila na Kosovu kod Dečana jula 2021. godine.

Navode da su kod Dečanskih bazena otkrivena dvojica Srba kada je 1 500 ljudi otrovano pijaćom vodom, a da razlog ostaje misterija, ali da veza sa dvojicom Srba u blizini ostaje glavna sumnja.

U maju ove godine, savetnik u Međuministarskom savetu za vode u Vladi Kosova Afrim Lajči izjavio je da nije potvrđeno da je uzrok trovanja desetina građana Dečana prošle godine bila voda za piće, prenela je Koha.

Lajči je dodao da još uvek nema zvaničnih rezultata šta je bilo uzrok trovanja.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost zagađenja vode usled radova na sanaciji vodovodnih cevi, i u tom slučaju prljavština ulazi u sistem.15. jula prošle godine kosovski institut za javno zdravlje indentifikovao je laboratorijskim ispitivanjima više bakterija koje bi mogle da „daju indikacije“ da je zagađena pijaća voda u selima opštine Dečani, saopšteno je tada iz ovog instituta, preneo je Kossev portal.

Mikrobiološke analize uzoraka u slučaju trovanja stanovnika opštine Dečani su negativne, saopštila je Adnora Nurboja iz Instituta za javno zdravlje u Prištini i objasnila da to znači da voda u ovoj opštini nije otrovna, izjavila je za Klan Kosova.

Bez obzira na sve izjave zvaničnika ispred nadležnih insitucija vezano za simptome kod meštana Dečana prošle godine i analiza koje su rađene u insititutu, koje su utvrdile prisustvo bakterija, portal https://a-news24.com/ tendencioznim izveštavanjem baca sumnju da su Srbi “najverovatnije krivi” za trovanje, i da su uhapšeni Rusi i Ukrajinac, prema pisanju ovog portala, imali nameru da zatruju bazene za pijaću vodu u Albaniji i ako nema naznaka ni zvaničnih dokaza o tome.

Podsetimo, prošle godine pre nego što su pristigli rezultati, u javnosti su se pojavile priče o dvojici Srba koji su navodno viđeni u blizini izvorišta, što je iskorišćeno da se pokrene hajku o srpskoj odgovornosti za ovaj slučaj. Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja Time Kadrijaj je objavila da je jedan o stanovnika ovog kraja neposredno pre trovanja video „dvojicu sumnjivih Srba”.

Kosovski ministar ministar za infrastrukturu, životnu sredinu i prostorno planiranje Ljiburn Aljiu, rekao je tada da je sistem vodosnabdevanja na Kosovu slab, jer vodovodne cevi i bunari u Dečanima nisu zaštićeni. „Bunari su dostupni, rezervoaru se može lako pristupiti. Hlorisanje se vrši ručno, čitav sistem je osetljiv. Obilnije padavine mogu stvoriti sličnu situaciju”, rekao je Aljiu na zasedanju kosovske skupštine.

Da li lažne vesti i optužbe bez osnova mogu da izazovu etnički motivisano nasilje i koliko mogu biti opasne za Radio Mitrovica sever govori Darko Dimitrijević, glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac. 

Comments

Pročitaj još