Vučić sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Tarnerom u Beogradu sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić na sastanku sa Tarnerom istakao je da je Srbija posvećena što sadržajnijoj saradnji sa američkom administracijom, te da je unapređenje odnosa Srbije i SAD od najvećeg značaja, posebno u oblasti ekonomije, navodi se u saopštenju službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Dodaje se da je Vučić konstatovao je da je robna razmena između dveju zemalja na rekordnom nivou i da će prvi put da pređe 1,2 milijarde dolara.

Predsednik je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, na kome vredno radimo uz neophodne reforme.

Izjavio je da Srbija ulaže ogroman napor u dijalog uz posredovanje EU, kao jedini pravi put za postizanje održivog dogovora sa Prištinom i rešavanje kriznih situacija izazvanih jednostranim potezima tamošnjih vlasti.

Naglasio da je to u skladu sa politikom mira i stabilnosti u regionu, koju Srbija vodi, čemu doprinos daje i kroz poštovanje Dejtonskog sporazuma i integriteta Bosne i Hercegovine, uključujući i integritet Republike Srpske u okviru BiH, navodi se u saopštenju

Kongresmen Tarner je rekao da veoma ceni liderstvo predsednika Vučića i njegovu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu, kao i to da je impresioniran ekonomskim rezultatima Srbije, kaže se u saopštenju.

Konstatovao je da je svaki put kad dođe u Srbiju vidljivo veće približavanje naše zemlje Evropskoj uniji. Pohvalio je i Otvoreni Balkan kao važnu inicijativu za regionalnu saradnju.

Vučić i Tarner su konstatovali da saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja daje snažan podsticaj sveukupnim odnosima Srbije i SAD, zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još