• Početna>
  • Vesti>

Petković: Za razliku od Prištine, Beograd nepokolebljivo opredeljen da se potraga za nestalima izdigne iznad dnevne politike

Foto Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je današnje istupanje predstavnika prištinskih institucija na Međunarodni dan nestalih, pokazalo da njima nije stalo ni do sudbine nestalih, ni do rešavanja ovog pitanja, već isključivo do napada na zvanični Beograd.

“U najmanju ruku su degutantni i neprimereni pokušaji politizacije ovog duboko humanog pitanja od strane Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, kojima su obračun sa zvaničnim Beogradom i antisrpska agenda iznad svakog drugog motiva i cilja, a nestali tokom sukoba na Kosovu i Metohiji za njih su samo oruđe za neuspelu političku propagandu. Za razliku od Prištine, Beograd je nepokolebljivo opredeljen da se potraga za nestalima izdigne iznad dnevne politike i da se rasvetli sudbina 1.620 nestalih lica, jer verujemo da porodice i preminuli zaslužuju mir i zbog toga smo i u okviru dijaloga u Briselu pokrenuli ovo pitanje” navodi se u Petkovićevom saopštenju.

Beograd je, prema njegovim rečima, do sada pretražio sve, ukupno 23 lokacije, koliko je Priština zahtevala u okviru potrage za nestalim licima, među kojima je i poslednja – rudnik Štavalj, dok vlasti u Prištini, kako je napomenuo, i dalje odbijaju da sa srpskim i međunarodnim ekspertskim timovima omoguće pretragu 9 lokacija, za koje posedujemo informacije da skrivaju tela ubijenih Srba.

“Podsetićemo da je Beograd zahtevao da se pretraže Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Jugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja kod Đakovice, ali do dana današnjeg Priština to ne dozvoljava. Beograd će nastaviti da insistira da se rasvetli sudbina svakog pojedinačnog lica koje se vodi kao nestalo tokom sukoba na KiM i da ulaže maksimalne napore da se i u okviru dijaloga u Briselu postigne sporazum koji bi trebalo da pruži značajan okvir i osnovu za rešavanje ovog civilizacijskog pitanja. Nažalost, i na tom polju se pokazalo da Priština ne želi da se rasvetli sudbina nestalih već da ovim pitanjem pokušava da ucenjuje i pritiska Beograd, postavljajući nekakve nemoguće uslove i formulacije kojima želi da kriminalizuje sve Srbe” stoji u saopštenju.

Comments

Pročitaj još