• Početna>
  • Vesti>

EULEKS: Rasvetljavanje sudbine nestalih lica je naša stalna obaveza

Foto Eulex

Na Međunarodni dan kidnapovanih i nestalih, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) objavila je da stoji uz porodice 1621 nestalog lica sa Kosova, koji su žrtve zločina i imaju pravo da znaju istinu o sudbini svojih najmilijih.

“Od početka svog mandata do danas, EULEX neumorno radi na lociranju i vraćanju posmrtnih ostataka nestalih lica njihovim porodicama, da bi mogli biti sahranjeni s poštovanjem i dostojanstvom.

Rasvetljavanje sudbine nestalih lica je stalna obaveza; od 2009. godine Misija je sprovela ukupno 692 terenske operacije u cilju lociranja nestalih lica, uključujući 188 ekshumacija. Identifikovani su ostaci 480 lica, uključujući 332 nestala lica. Od avgusta 2021. do avgusta 2022. godine, stručnjaci EULEX-a učestvovali su u 21 operaciji na terenu, uključujući devet ekshumacija. To je rezultiralo identifikacijom troje nestalih lica. Trenutno eksperti EULEX-a takođe rade zajedno sa kosovskim vlastima na pregledu svih ljudskih ostataka koji se čuvaju u prištinskoj mrtvačnici, kao i povezanih dosijea predmeta.

Da bi otežali potragu za nestalim ljudima i sakrili dokaze o ovim zločinima, počinioci su skrivali tela u malim, tajnim grobnicama, ili čak na grobljima”, stoji u saopštenju EULEX-a.

Eulex je objavio tabelarni pregled broja tela ekshumiranih na pet lokacija( groblja):

GrobljeBroj ekshumiranih tela
Muslimansko groblje u Severnoj Mitrovici89
Pravoslavno groblje na Dragodanu (Priština)81
Prizrensko groblje77
Groblje u Širokom59
Muslimansko groblje na Dragodanu (Priština)49

Comments

Pročitaj još