• Početna>
  • Vesti>

Todić: Dogovor o dokumentima važan za budućnost srpskog naroda na KiM

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić kaže za TV Most da je postignuti dogovor o  dokumentima jako važan za budućnost srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji.

Todić ističe da je ovog puta pobedila diplomatija, politika predsednika Aleksandra Vučića.

“Postignut je kompromis, a svaki dogovor postignut na taj način apsolutno je prihvatljiv i za našu državu Srbiju, Beograd i narod koji živi na KiM”, kaže Todić.

Ističe da je suština dogovora interes srpskog naroda na KiM. “Svi mi dobro znamo sa čime bi se srpski narod suočio da nije došlo do ovog dogovora između Beograda i Prištine”.

Važnu ulogu, kako navodi, imala je i međunarodna zajednica. “Bili smo proteklih dana aktivni u razgovoru i sa predstavnicima međunarodne zajednice i sa predstavnicima Kfora i ukazivali smo na zabrinutost naših ljudi”.

Naglašava da je jako važno da je dogovor postignut, ali da nema mesta euforiji.

“Predstoji puno otvorenih pitanja i verujem da će se sve strane založiti da se dođe do nekih kompromisnih rešenja koja će da budu prihvatljiva i za državu Srbiju, a pre svega gde će se voditi računa o interesu naroda koji živi na KiM”, navodi Todić.

Podseća da dogovor znači da od 1. septembra neće biti potrebni nikakvi ulazno – izlazni dokumenti.

“Ovo znači da je potvrda srpskog identiteta ostala da važi, da će srpski narod koji živi i na severu KiM i južno od reke Ibar moći da koristi lične karte koje izdaju organi Republike Srbije. Time se potvrđuje još jednom da nema tog Srbina koji živi na KiM a da ne smatra da je stanovnik države Srbije”, ističe Todić.

Govoreći o predstojećim razgovorima o tablicama kaže da se moraju uložiti dodatni napori.

“Srećni smo da država Srbija čini sve da dođe do kompromisnog rešenja i što se tiče registarskih oznaka, verujem da to dobro razumeju i predstavnici međunarodne zajednice. Ovog puta moraće i Priština da sagleda realnost na terenu, jer te tablice izdaju organi Republike Srbije. Srpski narod, ovog puta govorim o narodu u četiri severne opštine, ove registarske oznake koristi unazad 22 i više godina i ne znam zašto bi nekom smetalo da te tablice ostanu i dalje na snazi”, kaže Todić.

Veruje da će doći do kompromisa u rešavanju i tog problema kao i rešavanju ostalih otvorenih gorućih problema a tiču se budućnosti, sigurnog i održivog opstanka srpskog naroda na KiM.

“Ako budemo složni, jedinstveni i istrajni, država Srbija je uz nas, mislim da ćemo sve probleme u budućnosti rešavati na miran demokratski način. Nama nisu potrebni nikakvi sukobi, nama je potreban mir. Ne samo Srbima, već i Albancima, Bošnjacima i svima ostalima koji žive na KiM. Pozivam naš narod da budemo strpljivi, da ne nasedamo na nikakve provokacije, da ne upadnemo u zamku Prištine i verujem da ćemo i u budućem periodu i uz pomoć naše države Srbije ovde uspeti da osiguramo kvalitetniji život, a pre svega u ovom slučaju mislim na bezbednost “, zaključio je Todić.

Comments

Pročitaj još