• Početna>
  • Vesti>

Tadić: Što više Vučić drami, to više gubi na KiM; Petković: Tadić danas govori o dijalogu u Briselu, u kome je pristajao na loše sporazume

Foto: Ivan Dinić/Nova S, Strahinja Aćimović/Tanjug

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je sinoć da vlast koristi izjave da se na Kosovu moraju sačuvati mir i stabilnost „kao podizanje tenzija“, kao i da što više predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlast „drame i šalju patriotske poruke, to više gube na Kosovu“.

„Situacija je uvek opasna, uvek može da eksplodira. A režim koristi te rečenice kao podizanje tenzija, a onda se pojavljuje kao spasilac“, rekao je Tadić u emisiji „N1 Direktno“.

Istakao je da on ne bi priznao kosovsku nezavisnost, već da bi se boro za održivo rešenje uvažavajući albansku stranu.

„Moramo da shvatimo da na Kosovu žive Albanci koji ne žele da prihvate Srbiju kao svoju državu. I mora da se nađe neverovatno kompleksno rešenje. Mislim da će se ponovo okrenuti krugu u kom će se morati razmišljati o kompromisnom rešenju“, ocenio je Tadić.

Reagujući na ovu izjavu, član predsedništva SNS-a i direktor Vladine Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je upravo Tadić i njegov režim odgovoran za ovakvu situaciju te da godine Tadićeve vlasti, i sam Kurti karaktriše kao “najbolje”.

“Nekadašnji predsednik Srbije i propali političar Boris Tadić u panici napada i vređa državni vrh i pregovarački tim Beograda u dijalogu sa Prištinom, jer više se ne može sakriti i bilo kakvim lažima relativizovati činjenica da je upravo Tadić, u saradnji sa nizom stranačkih saizvršilaca, naneo katastrofalnu štetu srpskim državnim i nacionalnim interesima” naveo je Petković.

Petković je istakao da je Aljbin Kurti nedavno u Briselu rekao da je 2010. godina najznačajnija za Prištinu, jer je tada doneta odluka Međunarodnog suda pravde po kojoj deklaracija o jednostrano proglašenoj nezavisnosti “Kosova” nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

“Zahvaljujući Tadićevoj diplomatiji na steroidima, kako je ona tada nazivana, upućeno je katastrofalno pitanje Međunarodnom sudu pravde, koje je nažalost pomoglo Zapadu da udari temelje legalizaciji tzv. nezavisnosti “Kosova”, i bespredmetna su sada sva Tadićeva obrazloženja kojima pokušava da taj katastrofalni poraz predstavi kao pobedu. Podsećam da je Tadićev režim, da bi opstao na vlasti, molio američku administraciju da odloži priznanje samoproglašenog “Kosova” za posle predsedničkih izbora 2008. u Srbiji, o čemu smo svi mogli da čitamo na Vikiliksu. A onda je isti taj režim doveo i Euleks, priznao kosovske tablice, lične karte, carinski pečat tzv. “Kosova”, izmestio borbu za Kosovo i Metohiju iz Ujedinjenih nacija.” stoji u Petkovićevom saopštenju.

“Jadno je i bedno što Tadić danas, iako je prespavao proteklih nekoliko meseci i godina i ćutnjom odgovarao na provokacije Prištine i napade na srpski narod, smatra da je pozvan da se izjašnjava o sadašnjim nastojanjima naše države da se izbori za svoje državne i nacionalne interese u južnoj pokrajini. I nema odvratnijeg cinizma od toga što Tadić danas govori o dijalogu u Briselu, u kome je pristajao na loše sporazume, ostavljajući na cedilu naš srpski narod na Kosovu i Metohiji i pristajući da na administrativne prelaze bude dovedena “kosovska policija i carina” koja ne dozvoljava da lekovi i hrana dođu do naših sunarodnika u pokrajini. Zato je naš narod administrativnu liniju između centralne Srbije i Kosova i Metohije nazvao “Tadićeva granica” stoji u daljem tekstu.

Petković je izneo mišljenje da je Tadić učinio sve da “razgraniči Srbe od Srba, a danas perući svoju biografiju pokušava da nas sve razgraniči od razuma i pamćenja, ali jalov mu je trud, jer ime Borisa Tadića će nesumnjivo ostati ubeleženo velikim slovima na najsramnijim stranicama srpske istorije, i nema tog filma u kojom će on vaskrsnuti kao pozitivan junak”.

Comments

Pročitaj još