Od Rudara do Jarinja tri punkta KFOR-a

Foto: Radio Mitrovica sever

Uoči prvog septembra, i sve češćih najava mogućem oružanom sukobu na Severu NATO je nedavno saopštio da je KFOR povećao vojno prisustvo i najavio slanje novih trupa, ukoliko to bude bilo potrebno. Ekipa KoSSeva uputila se danas iz Kosovske Mitrovice ka Jarinju, i u daljem tekstu prenosi kakvo je stanje na terenu. 

Ukoliko se na magistralni put Mitrovica-Leposavić uključite preko mosta kod Dudinog Krša, uočićete da je u pravcu južnog dela Mitrovice zatvoren put i jednu policijsku patrolu. Ukoliko krenete ka Jarinju, nedaleko od krsta u Rudaru naićićete na desetak pripadnika poljskog KFOR-a i dva kombi vozila koji su u trenutku kada smo prolazali samo nadgledali saobraćaj, prenosi KoSSev.

Poljske jedinice stacionirane su na ovoj lokaciji od nedavno.

Iako je iz KFOR-a rečeno da je uvećano prisustvo jedinica, ekipa ovog portala je sledeću patrolu pripadnika ove misije zatekla tek na samom ulazu u mesto Leposavić, dakle nekoliko desetina kilometara dalje.

Na putu ka Jarinju naišli su na više vozila KFOR-a koja su išla u suprotnom pravcu, ali i jedno blindirano vozilo specijalnih jedinica Kosovske policije, a sledeću patrolu tek na 500 metara od prelaza Jarinje. U pitanju su pripadnici američkog KFOR-a.

Tamo su bila stacionirana dva tzv. hamer vozila uz desetak pripadnika ove misije koji su mirno stajali.

Nedaleko od Jarinja, odnosno kod baze Kosovske policije koja je sagrađena uoči prošlogodinjih barikada kod ovog prelaza, uočeni su radovi na proširenju kolovoza. Na samom prelazu Jarinje ovog popodneva nije bilo gužvi.

Ono u šta su se uverili novinari KoSSev-a na licu mesta tokom današnjeg obilaska dela magistralnog puta Priština-Raška je da su netačni medijski navodi o masovnom i neprestanom patroliranju KFOR-ovih jedinica na magistralnom putu Jarinje-Mitrovica.

Prema ranijoj potvrdi iz KFOR-a za portal KoSSev, uvećano je prisustvo preko pet stalnih punktova na celom Severu i mobilnih patrola.

Comments

Pročitaj još