• Početna>
  • Vesti>

Jorgić: U februaru svešteniku Nenadu Stojanoviću iz Hrama Svetog Save u Južnoj Mitrovici, nagrada za najborbenijeg

Foto: Radio Mitrovica sever

Direktor časopisa Borba Andrija Jorgić, koji je i generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije rekao je tokom posete Kosovskoj Mitrovicida će sveštenik hrama Svetog Save u Južnoj Kosovskoj Mitrovici na dan obeležavanja godišnjice imena Borba u februaru naredne godine, dobiti nagradu za najborbenijeg, koja se tradicionalno dodeljuje svake godine i najavio nove inicijative vezane za šah.

„Što se tiče šaha, želimo da bude obavezan predmet u školama, da svi igramo šah, da se razvijamo, da nam se deca razvijaju, da svoje vijuge razvijaju. Šah je ponajmanje sport, šah je pre svega jedna nauka, kultura, tradicija, baš ono čega nam ne manjka u Srbiji. To nije proces od mesec, dva, tri, to je dugogodišnji proces“ rekao je Jorgić i rekao da se čeka formiranje Vlade Srbije i imenovanje ministra prosvete, kako bi sajedno seli i razmotrili šta mogu i koliko mogu.

„Makar i preslikali bar delimično jermenski model, jer Jermeni od sedme do desete godine imaju obavezan predmet u školama šah, pa da napravimo bazu. Ko pokaže najviše znanja, umeća i volje, birali bi najbolje i posle formirali Srpsku akademiju šaha i da narednih 20, 30 godina ne razmišljamo o budućnosti srpskog šaha“ istakao je Jorgić.

Dodao je da će sveštenik Hrama Svetog Save u južnoj Kosovskoj Mitrovici Nenad Stojanović u februaru na Dan Borbe, dobiti nagradu za najborbenijeg, a koja je ove godine dodeljena Novaku Đokoviću.

„Izabran je jednoglasno za najborbenijeg u 2022. godini i 19. februara 2023. godine, na obeležavanju 101. godine imena Borba, mi ćemo mu dodeliti nagradu, zahvaliti se za sve i pokazati kako jedna čovek sa svojom porodicom i u ovakvim uslovima može da opstane, a da uvek ide ka miru, pomirenju i blagostanju i trudi se da vrati stari sjaj hramu koji je rušen i paljen“ rekao je Jorgić i najavio da će pokušati da pomognu u tome, da se što pre obnovi.

U svetlu održanih pregovora u Briselu, Jorgić je rekao da iz Kosovske Mitrovice se pored svega šalju dobri signali.

„Uvek se trudim da kad odem u Beograd prenesem da ljudima ovde nije lako. Ljudi su i uplašeni i zabrinuti i za svoje porodice, i svoju sudbinu. Međutim, ono što je najbitnije da su rešeni da ostanu da žive na Kosovu i Metohiji i to je najbitnije. Ovde smo da pošaljemo poruku, a to je šahovska priča, da šah ne poznaje ni veru, ni naciju. Šah igraju svi i treba više da se družimo, da se nadmudrujemo, ne da se tučemo i na taj način pošaljemo jednu dobru poruku, da je to viteška igra. U šahu kad izgubite partiju, kao pravi vitez ustanete, pružite ruku, čestitate protivniku i naravno razmišljate kad ćete da mu se revanširate.  I to treba da bude put, pa možda nas negde šah i približi u svemu ovome, svakako sa kulturom koju pominjemo“ rekao je Jorgić.

Narodu na Kosovu i Metohiji je poručio „da budu borbeni, da veruju u sebe, da veruju svojim komšijama i svom rukovodstvu i predsedniku Aleksandru Vučiću, da se što pre vratimo normalnim životima i da znaju da je centralni deo Srbije uvek uz Kosovo i Metohiju“ zaključio je Jorgić.

Comments

Pročitaj još