• Početna>
  • Vesti>

Dvadeset četiri godine od otmice novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića; Kancelarija za KiM poziva na obnovu istrage

Foto N1

Danas se navršava dvadeset četiri godine od otmice članova novinarske ekipe Radija Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića. Oni su kidnapovani 21. avgusta 1998. godine u blizini Velike Hoče, kada su krenuli da izveštavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu.

Oni su 21. avgusta 1998. godine iz Orahovca otišli na razgovor s monasima manastira Zočište, tek oslobođenim iz zarobljeništva OVK, ali se nisu vratili s radnog zadatka.

Misija Euleks zatvorila je istragu o tom zločinu 2013. iako nije bilo zvaničnih podataka da je iko saslušan povodom otmice tako da sudbina novinara Radio Prištine do danas nije razjašnjena.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju sa žaljenjem i ogorčenjem konstatuje da njihovi otmičari još nisu pronađeni.

“Takođe, podsećamo da je spomen-obeležje novinarima, na putu Velika Hoča–Zočište, gde su nestali Đuro Slavuj i Ranko Perenić, do sada rušeno osam puta, a počinioci ovog valdanskog čina, isto tako su još uvek nepoznati. Zahvaljujući upornosti kolega novinara, u maju ove godine je na mestu njihovog nestanka, deveti put postavljena spomen-ploča, kao odgovor i upozorenje svima onima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je rešenost onih koji traže pravdu kratkog veka”, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo poziva Euleks i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i pronađu i procesuiraju počinioce ovog, ali i ostalih  zločina nad novinarima na Kosovu i Metohiji.

Podseća da još nisu rasvetljena ubistva i otmice Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog „Jedinstva“ i dopisnika Politike, koji je otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna i Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, koji je nestao pre tačno 23 godine, 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Dodaje da je Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića je 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini, otela OVK. Pored njih, na Kosovu i Metohiji ubijeni su i albanski novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).

“Ni ćutanje, ni skrnavljenje spomen-ploče neće nas pokolebati u traganju za pravdom, a društvo međunacionalne tolerancije i uvažavanja neće biti moguće ostvariti na Kosovu i Metohiji sve dok porodice nestalih, koje god nacionalnosti one bile, ne dobiju zadovoljenje u istini i pravdi.  Konačno rasvetljavanje ovih i svih drugih zločina i pronalaženje i kažnjavanje učinilaca preduslov je za izgradnju poverenja srpskog naroda u međunarodne i pokrajinske insitucije na Kosovu i Metohiju, kao i za normalizaciju suživota u Pokrajini”, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Comments

Pročitaj još