• Početna>
  • Vesti>

Rafting događaj “Spust bez granica” danas i sutra na reci Ibar od Leposavića do Raške

Tradicionalna sportska manifestacija „Spust bez granica“ pošeo je danas u 10 časova. Reč je o dvodnevnom programu koji se odvija na području dve opštine – Leposavića i Raške. Ovaj rafting događaj, prvi put je organizovan pre 18 godina i uprkos svim nedaćama, nekako je uspevao da održi kontinuitet.

Danas je u selu Ibarsko Postenje organizovan Omladinski kamp, a sutra će se splavari plovilima spustiti Ibrom od Leposavića do Raške.

Posebno atraktivan deo kampa jesu Igre bez granica u kojima učestvuju osnovci, srednjoškolci – jednom rečju omladina. Istog dana, od 17h, u okviru kampa će biti održan i turnir u košarci.

” Uveče, od 20h imamo proglašenje pobednika u kuvanju riblje čorbe, a potom, uz logorske vatre, biće priređen i kulturno – umetnički program. Imamo bendove koji će ceo taj dan na kraju začiniti muzikom prijemčivom za svako uvo” rekli su organizatori za Radio Kosovska Mitrovica..

Nedelja će biti dan koji svi ljubitelji reke sa nestrpljenjem očekuju.

Milan Milosavljević, takođe član organizacionog tima, kaže da je jako važno da se učesnici koji nemaju mnogo iskustva u raftingu ali imaju želju, najpre jave organizatorima kako bi dobili uputstva o tome kakva oprema se traži, kako se ponašati na reci da bezbednost ne bi bila dovedena u pitanje.

Milan napominje da za rafting nije važno koliko vam je godina, kao ni pol. Pravo učešća imaju svi, s tim što mlađi od sedam godina, moraju da imaju pratnju roditelja.

Rafting se završava kod raščanskog bazena, gde splavare tradicionalno, svake godine čeka Vojska Srbije sa kazanom vojničkog pasulja.

“Imaćemo i lolakni bend iz Raške koji će nas zabavljati i nakon svega toga, imamo i organizovan prevoz nazad do polazne tačke u Leposaviću” kaže Milan.

Luka Balović je najmlađi član organizacionog tima. Kaže da učesnici kampa i spusta dolaze iz svih krajeva Srbije.

“Kada govorimo o starosnoj strukturi, naš najmlađi učesnik ima četiri, a najstariji 60 godina – i u kampu i na splavarenju” priča Luka.

On je zadužen pre svega za organizaciju sportskih aktivnosti u Omladinskom kampu. Kaže da je program bogat, zanimljiv i prilagođen afinitetima mladih.

“Imamo Igre bez granica. Nekih desetak igara koje se odvijaju i na vodi i na kopnu. Hoćemo da pokažemo deci koliko lepih stvari se može raditi na vodi i koliko je to lepo druženje”.

Prema rečima naših sagovornika, prethodnih godina koje su i u bezbednosnom i u epidemijskom smislu bile stabilnije, spust je umeo da okupi i oko 800 učesnika na vodi, au poslednje dve godine taj broj je između 150 i 200.

Comments

Pročitaj još