Letovanje u Budvi za 50 dece sa Kosova

Foto Kim

Grupa od 50 dece sa centralnog Kosova, Novog Brda, Osojana, Velike Hoče i Kosovske Mitrovice otputovala je u Budvu na letovanje.

Osmodnevni boravak u hotelu Slovenska plaža omogućila je Opština Budva i nevladina organizacija “Miholjski zbor” iz Tivta.

Ovo je treća godina kako ova ogranizacija vodi decu sa Kosova i Metohije na more. Među decom koja su noćas otputovala u Budvu ima i onih koji do sada nikada nisu bili na moru.

“Prošle godine smo vodili 40 dece iz enklava, a ove godine ih je 50. Ima iz Osojana, sela oko Kosovske Mitrovice, Novog Brda, Gračanice, Gušterica, ali i drugih sela iz naše opštine. Idemo u Budvu, pun pansion u Hotelu Slovenska plaža. Sve to organizuje “Miholjski zbor” u saradnji sa Milanom Batom Carevićem, gradonačelnikom Budve. Dogovoreno je da svake godine deca sa Kosova i Metohije borave u hotelu Slovenska plaža”, kaže Bojan Milovanović iz organizacije “Miholjski zbor”.

On je istakao da su deca oduševljena što putuju na more. “Mnogo su srećni. Vidim osmeh i radost na njihovim licima, a to je najbitinije.

Milovanović je posebnu zahvalnost iskazao Opštini Budva i gradonačelniku Careviću koji će ugostiti decu sa Kosova.

O devojčicama i dečacima će narednih dana brinuti dve nastavnice Fizičke kulture i dva spasioca, omogućena je i medicinska briga.

“Nadam se da će se ova incijativa nastaviti i narednih godina i da će postati tradicija. Nadam se i da ćemo naredne godine viditi više dece. Budvani su prošle godine bili izuzetni domaćini, nadam se da će i ove godine biti tako”, kaže spasilac Miroslav Živković.

Na pitanje da li je teško brinuti o bezbednosti toliko dece, on kaže: “Nije teško kada to volite. Među decom imamo i neplivače, ali ima dosta i onih koji plivaju. U jutarnjim satima ćemo imati školu plivanja upravo za neplivače, a o programu tokom dana brinuće se dve profesorke. Neće im biti dosadno”, tvrdi Miroslav.

Pred odlazak na put, deca i njihovi vodiči fotografisali su se ispred spomenika u centru Gračanice.

Comments

Pročitaj još