• Početna>
  • Vesti>

Predsednik Srpske liste i gradonačelnici sa severa: Očekujemo razrešenje krize u Briselu, odluka je nesprovodiva, sukobi ne trebaju nikome

Foto: RTS print screen

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, sastali su se juče sa ambasadorima Kvinte na Kosovu i  tom prilikom ambasadori Kvinte su im kako je na današnjoj konferenciji za medije  istakao Rakić, preneli poruku da njihove države priznaju nezavisnost Kosova, da odobravaju odluke koje Priština donosi, naročito odluku o registarskim oznakama i deklaracionim listićima, koja bi 1. septembra trebalo da počne da se primenjuje.

Na početku konferencije održane u Beogradu, Rakić je napomenuo da je razgovor sa ambasadorima Kvinte trajao duže od dva sata, da je bilo dogovreno sa sagovornicima da susret bude zatvoren za javnost, te da se mediji ne obaveštavaju o njemu ni saopštenjem po njegovom završetku, ali da su oni, zbog važnosti poruka koje su na tom sastanku dobili, ipak odlučili da danas o svemu tome informišu javnost.

Glavne poruke koje su danas poslate sa konferencije za medije na kojoj je pored predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, govorio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković jesu da se Srbi ne slažu sa odlukom Prištine o registarskim oznakama i ličnim dokumentima, da očekuju da se situacija reši u Briselu gde će se 18. avgusta sastati presednik Srbije i kosovski premijer i da srpski narod ne želi sukobe.

Rakić: Mi gledamo u briselski sto, nismo stranci na zemlji gde smo rođeni

„Ambasadori Kvinte se pozivaju na to da je Priština to uradila u skladu sa Briselskim sporazumom i da je to sve već dogovoreno i mi se apsolutno nismo složili sa njima“ istakao je Rakić.

Ono što je usledilo prema Rakićevim rečima, jeste poziv Srbima na Kosovu i Metohiji da prihvate odluku o tablicama i ličnim dokumentima jer je to kako su ambasadori naveli – realnost.

„Ta realnost je da je Kosovo nezavisno. Nijedan Srbin, i mi smo im to jasno rekli juče, ne prihvata tu nezavisnost i neće je nikada prihvatiti.  Mi gledamo u Brisel, gledamo u predsednika Vučića i gledamo u briselski sto. Za nas to nije gotova stvar i nikada neće biti“ poručio je Rakić.

Presednik Srpske liste je rekao da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju svoja stečena prava i da je nemoguće ta prava nekome oduzeti osim protivzakonito, na silu, ili ako vi sami pristanete na to da vam ih neko oduzme.

„Oni imaju silu, imaju zakone, mogu da menjaju zakone, mogu na silu da pokušaju da sprovode neke odluke ali budite sigurni da mi nećemo učestvovati u tome i nećemo podržati takve jednostrane poteze, a naročito da nam neko oduzima tablice“ rekao je Rakić.

Pojašnjavajući šta je neprihvatljivo kod odluke o ulazno-izlaznom dokumentu koji bi kosovski organi izdavali licima koja imaju isključivo srpska dokumenta, Rakić je naveo primer dece koja u velikom broju slučajeva ne poseduju kosovska dokumenta, i koja bi onda morala, kako je objasnio, na svakih 90 dana da pređu neki administrativni prelaz, kako bi nanovo dobila pravo boravka na Kosovu u trajanju od tri meseca.

„Mi, koji smo rođeni dole, čiji su dedovi, očevi pa i deca rođeni dole, mi nismo stranci. Neko od nas hoće da napravi strance ili klasično da nas asimiliraju. Ili, bukvalno: Ako ne prihvatimo to, da nas proteraju sa vekovnih ognjišta“ rekao je Rakić.

On je na kraju obraćanja podvukao da se nada da će predsednik Vučić i njegov tim u Briselu u okviru dijaloga, naći način da se ova kriza razreši i još jednom ponovio da Srbi sa severa Kosova neće nikada podržati jednostrane odluke Prištine.

Radojević: Od ambasadora nismo dobili odgovore na pitanja građana

Gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević koji je prisustvovao sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte, istakao je na istoj konferenciji za medije da gradonačelnici srpskih opština stoje iza svega što je stav Srpske liste i da su uvek istupali jednoglasno, kako tokom jučerašnjeg, tako i pri svakom ranijem susretu sa visokim međunarodnim diplomatama.

„Da je situacija  teška i kompleksna  – jeste. Zaista mislim da u prethodnih 20 godina, nije bilo ovako komplikovano“ naglasio je Radojevič i dodao da su gradonačelnici na jučerašnjem sastanku govorili o pitanjima koja se tiču građana opština kojima rukovode i da su iznosili stavove koji su potpuno legitimni.

Naglasio je i to da je pre svega bilo reči o  odluci Prištine vezanoj za tablice i lična dokumenta, koju je ocenio kao nesprovodivu na terenu.

„Iz više razloga je tako. Neću da zadirem u tehničke detalje ali ovo jeste čist pokazatelj koliko je Vlada Kosova zainteresovana za Srbe na severu Kosova. Mi nemamo nikakvu komunikaciju sa centralnim institucijama u Prištini. Pre par dana portparol Vlade u Prištini rekao da Srpska lista nije legitimni predstavnik Srba na Kosovu. To dovoljno govori o njihovim namerama i koliko su one iskrene prema Srbima na Kosovu, naročito na severu“.

Govoreći o detaljima razgovora sa ambasadorima, Radojević je rekao da su gradonačelnici postavili pitanje kako da Srbe od kojih mnogi imaju krivične prijave jer su samo učestvovali na protestima u prethodnom periodu, pozovu da odu i sa istim tim institucijama potpišu najpre ugovor o snabdevanju električnom energijom, a onda i o registraciji vozila. Dodaje da su upitali i da li će Priština imati istu tu podršku i kada prištinske vlasti budu počele da oduzimaju vozila, sa posebnim naglaskom na sanitetska vozila, jer nemaju očekivanu registarsku oznaku. Odgovore, kaže, nisu dobili.

Radojević je dodao da u mestima na severu Kosova hameri patroliraju ulicama, da oni regulišu saobraćaj i pretresaju ljude.

„Čemu onda služi lokalna policija koju mi na severu imamo? Čemu služi saobraćajna policija? Da li je to Priština oduzela sve ingerencije koje su oni imali po Briselskom sporazumu i sada jednostavno odlučila da su hameri neophodni za sever. Vojnici Kfora ne patroliraju oklopnim vozilima, niti nose duge cevi. Oni se osećaju bezbedno. Ne vidimo zašto se neko drugi ne bi tako osećao. Da li smo mi stvarno tolika pretnja za ustavni poredak Kosova?“ rekao je Radojević i ponovio da odgovore ni na jedno od tih pitanja nisu dobili i da su sva očekivanja usmerena ka Briselu i diplomatskom angažmanu predsednika Srbije Dodao je da ako bi došlo do eskalacije, nejveći gubitnici u tom slučaju bili bi upravo Srbi na severu i da zato niko ne treba da sumnja u njihovu podršku dijalogu koji se vodi u Briselu.

Todić: Očekujemo rešenje iz Brisela, sukobi ne trebaju nikome, treba nam mir

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić rekao je da se nalazimo u nikad težoj političko-bezbednosnoj situaciju u poslednje 23 godine.

“Na nama je bilo da uputimo molbu ambasadorima Kvinte da oni preko svojih vlada utiču da pre svih vlada i insitutcije iz Prištine, i gospodin Kurti odustane od sprovođenja jednostarne odluke a tiče se pre svega o registarskim oznakama i ličnim kartama. Jednostrani potezi ne doprinose nikome, ne doprinose boljitku ni Srba ni Albanaca, ni svima ostalima koji žive u ovom regionu i nažalost poslednjih dana imamo prisustvo etnički čisto albanskih specijalnih jedinica, koje vršljaju u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom. Imamo prisustvo raznih bezbednosno – informativnih službi koje očigledno pripremaju teren kako bi se ova odluka o registraskim oznakama i ličnim kartama sprovela, kako su oni planirali, od 1. septembra” rekao je Todić.

Gradonačelnik Leposavića je naglasio da srpski narod na Kosovu ne može da uplaši niko.

“Narod koji živi na svojim ognjištima, gde su nam rođeni i pradedovi i dedovi i mi, gde su nam rođena deca i mi svi razmišljamo da ostanemo da živimo na svojim imanjima, u svojim domovima, ne može da uplaši niko. Ovde u ovom trenutku, pre svega mislim da presudnu ulogu treba da odigra međunarodna zajednica, da sagledaju činjenice na terenu, realnost na terenu, kako bismo se svi vratili normlanom životu, jer pre svega, složiće se i moje kolege i svi normalni ljudi da sukobi ne doprinose nikome, nama su potrebni mir, nama su potrebne nove fabrike, nova radna mesta , nama su potrebne investicije. Ponavljam, srpski naord ne želi nikakav sukob a verujem da ni običan albanski narod ne želi nikakav sikob. Ne trebaju nam tenzije, verujem da je ovo jeidno moguće rešiti za stolom, jedino primenljivo rešenje je rešenje kada dođe do kompromisa Beograda i Prištine. Ubeđen sam da će rukovodstvo države Srbije kao i mnogo puta do sada učiniti sve da sa međuanrodnim partnerima odvrati vlast iz Prištine da sprovodi jednostrane odluke” istakao je Todić.

Milović: Nikada veću zabrinutost u narodu nisam oseti

Sa predsednikom Srpske liste i ostalim gradonačelnicima, bio je saglasan i gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović. On je podsetio na pogrom, na sve incidente, napade i teške situacije sa kojima se srpski narod suočio od 1999. godine do danas, ali, kako je istakao nikada teže nije bilo.

„I nikada veću zabrinutost kod našeg naroda nisam video ni osetio, kao što je to danas“.

Milović smatra da je glavni problem što je na čelu prištinskih vlasti čovek koji kaže da ništa što je dogovoreno u Briselu neće sprovesti. Dodaje da Kurti neće sporazume, one koji su postignuti ne priznaje uključujući i onaj o Zajednici srpskih opština, nove neće, i jedino o čemu on hoće da razgovara jeste uzajamno priznanje.

Pomenuo je i izjave koje svakodnevno dolaze iz Prištine a u kojima se Srbija dovodi u vezu sa Rusijom, a predsednik Srbije naziva „malim Putinom“. Ocenio je da je ta retorika „ratnohuškačka“.

„Mi jednostavno svakoga dana živimo pod stresom i sa strahom“ podvukao je Milović i ponovio informaciju vezanu za prisustvo specijalnih jedinica na severu  i podsetio na  nedavno oduzimanje sanitetskog vozila sa lekovima.

„Mi ćemo se truditi i raditi svim silama da na prostoru naših opština sačuvamo mir. Mir nam je svima preko potreban, ali za mir je potrebna i druga strana. Ja u ovom trenutku, daj Bože da grešim, ne vidim tu dobru nameru , tu iskrenost od strane Prištine. Videćemo šta će biti“, rekao je Milović i ponovio da predsednik Srbije ima punu podršku i da se kompromisno rešenje mora pronaći, jer je to jedini način da se pomenuti mir sačuva.

Petković: Pre ukrajinske krize je bilo teško, danas je deset puta teže

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su predstavnici država Kvinte načinom na koji su prenosili svoje poruke srpskom narodu na KiM, pokazali pod kako teškim okolnostima delegacija Beograda putuje u Brisel.

“Ako je pre ukrajinske krize, situacija na KiM, po pitanju kosovsko-metohijskog problema bila izuzetno teška, čini mi se da je danas 10 puta teža. I to koristi Aljbin Kurti, gotovo u svakom svom intervjuu, u svakoj svojoj poruci, da napadne predsednika Vučića, da napadne Beograd, da izmisli i da kaže da preko Beograda Rusija vrši svoj uticaj ovde na Zapadnom Balkanu, ali za ovih godinu i po dana, koliko o tome svakoga dana govori Aljbin Kurti, videli smo da jedini koji ide u pravcu militantnih poteza i nasilja jeste Aljbin Kurti”, rekao je Petković na konferenciji za medije.

Comments

Pročitaj još