Petković: Kurti priziva sukobe na KiM

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Nema sumnje da Aljbin Kurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji” ističe Petković.

Petković dodaje da “zato u svakoj svojoj izjavi Kurti izmišlja navodni uticaj Rusije jer želi tako ne samo da napade Beograd, već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini”.

Beograd će na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga i razgovorom, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Pokušaji Prištine da nametnu agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o “međusobnom priznanju” nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka. Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči” navodi Petković.

Ono što Kurti dobro zna, ali ne sme javno da kaže jeste da ga Srbi na Kosovu i Metohiji smatraju direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravljenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih demokratskih prava. Zbog toga je njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protipravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda, dodao je.

“To što je Kurti naučio da igra po tuđem diktatu i da mu sudbinu kroje strane ambasade njegov je problem, Srbi su slobodarski narod koji svoja prava u postojbini svojih pradedova ne žele da predaju u bilo čije ruke” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Comments

Pročitaj još