• Početna>
  • Vesti>

Počasni konzul Srbije u Izraelu: Situacija na KiM složena, Srbija sve vreme spremna za pregovore

Foto: Aleksandar Nikolić,privatna fotografija

Poslednja dešavanja na severu Kosova i Metohije bila su tema i medija u Izaraelu. Počasni konzul Republike Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je za radio javnog servisa Izraela RTV Kan, da situacija na Kosovu i Metohiji ostaje i dalje složena, noseći u sebi latentne opasnosti, ali je pozdravio odluku Prištine da primenu recipročnih mera vezanih za registarske oznake i lična dokumenta, odloži do 1. septembra.

Nikolić je, objašnjavajući izraelskoj javnosti situaciju vezanu za Kosovo i Metohiju, podsetio da ni sada pet država članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova, te da to nisu učinile ni mnoge značajne zemlje poput Indije, Brazila, Kine, te da je i Izrael skoro 13 godina principijelno odbijao da to učini.

Zaključio je da strana koja je spremna na pregovore sve vreme, jeste upravo Srbija, očekujući kompromis, te odbacio pristup u kome druga strana dobija 100%, a Srbija ostaje bez ičeg.

“Ono što je dovelo do eskalacije poslednjih dana jeste nastavak eklatantnog kršenja sporazuma od strane vlasti u Prištini. Najteži prekršaj je neuspostavljanje Zajednice srpskih opština. Teško je poverovati, ali prošlo je 3.390 dana od potpisivanja sporazuma u Briselu iz 2013. godine, tokom kojih je srpska strana u jotu ispunila sve obaveze, međutim vlasti u Prištini zloupotrebljavaju podršku koju uživaju od centralnih zemalja Zapada, a sa kojima i Srbija želi najbolje odnose” istakao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanje u kojoj meri je situacija na Kosovu i Metohiji povezana sa sukobom Rusije i Ukrajine, Nikolić je odgovorio da ima previše faktora koji bi se radovali ovakvom kauzalitetu, ali je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na nedvosmislen način tražio samo mir i rešenje sukoba kompromisom.

“Želim da istaknem da je Srbija poslednjih godina uspela da stabilizuje svoju makroekonomsku situaciju, značajno povećavši strane investicije, da je razvila IT sektor, razgranala mrežu autoputeva i infrastrukturu uopšte, te je poslednje što priželjkuje ugrožavanje bezbednosne situacije” naglasio je srpski diplomata.

Podsetimo, Nikolić je od 2019. počasni konzul Srbije u Izraelu, a od 2021. direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Jerusalimu. Dobitnik je Povelje za izuzetan doprinos jačanju veza između Izraela i Srbije od strane Kneseta i izraelskog MSP-a.

Comments

Pročitaj još