• Početna>
  • Vesti>

Brnabićeva sa Hilom: Očekujem konstruktivan sastanak u Briselu

Foto: Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom o bilateralnim odnosima dveju država, situaciji u regionu, dijalogu Beograda i Prištine, kao i saradnji u oblasti energetike.

Ana Brnabić je istakla da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu jedan od ključnih prioriteta i da Srbija ostaje posvećena ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Čvrstu podršku regionalnoj saradnji, kako je ocenila, Srbija pruža i kroz inicijativu “Otvoreni Balkan”, koja se pokazala kao efikasan okvir za rešavanje pitanja važnih za naše građane.

Premijerka je, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, istakla da je uverena da će sastanak povodom nove runde dijaloga 18. avgusta u Briselu biti konstruktivan, naročito u svetlu aktuelne situacije i jednostranih poteza Prištine.

Kristofer Hil je ocenio da je nastavak razgovora jedini put za rešavanje otvorenih pitanja, i istakao da SAD snažno podržava dijalog uz posredovanje Evropske unije.

Sagovornici su istakli da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti energetike, pre svega kada je reč o projektima obnovljivih izvora energije.

U skladu sa tim, predsednica Vlade je ocenila da je energetska bezbednost tema od izuzetnog značaja za Srbiju i da je neophodno učiniti novi iskorak u cilju energetske tranzicije i izgradnje novih energetskih kapaciteta, te dodala da u tom smislu vidimo potencijal za saradnju sa SAD, navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još