• Početna>
  • Vesti>

Američki ambasador: Podsetio sam Rakića da je Radoičić na crnoj listi SAD; SL: Priština i Hovenijer misle da je moguće nekoga proglasiti krivim bez sudske odluke

Foto: Tviter nalog američkog ambasadora u Prištini

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenier podsetio je danas predsednika Srpske liste Gorana Rakića da se njegov potpredsednik Milan Radoičić nalazi na crnoj listi sankcija Ministarstva finansija SAD, javlja Beta. 

“Na ovom sastanku podsetio sam (Gorana Rakića) na jedno konkretno pitanje, ali ne u kontekstu poslednje izjave, već da podsetim ljude da je Milan Radoičić stavljen na listu sankcija Ministarstva finansija SAD i, prema našim informacijama, povezan je sa međunarodnim kriminalnim grupama i korupcijom i obavestio sam ga o stavu SAD u vezi sa ovom osobom”, rekao je Hovenier, prenosi Beta. 

Američki ambasador je, takođe, kako prenosi RTK, Rakića podsetio na stavove SAD o izlazno/ulaznim dokumentima i registarskim tablicama, za koje je rekao da su iz njihove perspektive “u skladu sa briselskim sporazumima i legitimni”.

Reagujući na ovu izjavu američkog diplomate, Srpska lista je u potpunosti odbacila tvrdnje ambasadora SAD u Prištini o navodnoj umešanosti potpredsednika Milana Radoičića u ilegalne aktivnosti, i u saopštenju dostavljenom medijima, izrazili očekivanje da “tako visoki zvaničnik” za svoje tvrdnje predoči jasne dokaze, a ne “paušalne ocene”.

“Američki ambasador je u izjavi medijima zaboravio da pomene ono što je predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao na tom sastanku povodom tvrdnji koje je ambasador izneo, pre svega da je nedopustivo da se o bilo kome govori na ovaj način, a da pri tom za navedene optužbe koje je izrekao američki ambasador, protiv potpredsednika Radoičića nije pokrenut nikakav sudski postupak u kome bi se dokazalo ono što tvrdi gospodin Hovenijer” navodi se u saopštenju.

“U slučaju našeg potpredsednika očigledno da Priština i gospodin Hovenijer misle da je moguće nekoga proglasiti krivim bez sudske odluke. Naši građani su više nego razumeli da je ovakva izjava o gospodinu Radoičiću izrečena sa ciljem pritiska na gospodina Radoičića, Srpsku listu i uopšte srpski narod na severu u trenutku kada Priština sprovodi jednostrane akcije i teror nad golorukim narodom, i ove tvrdnje neće umanjiti njihovu odlučnost da opstanu i ostanu na ovim prostorima poštujući doprinos koji tome daje gospodin Radoičić. Posebno je licemerno kada predstavnici međunarodne zajednice Srbima govore o potrebi poštovanja Briselskog sporazuma, a da pri tom prihvataju da se onemogućava formiranje Zajednice srpskih opština devet godina od potpisivanja tog sporazuma, ili kada govore o poštovanju prava i pravde, a na tom istom Kosovu i Metohiji se ne primenjuje nijedan dokument koji ide u korist Srba, pa čak ni presude Ustavnog suda” navodi se u daljem tekstu saopštenja.

Comments

Pročitaj još