• Početna>
  • Vesti>

Petković: Situacija na KiM preti da preraste u krizu sa nesagledivim posledicama

Foto: Radio Mitrovica sever

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da političko bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji preti da preraste u krizu sa nesagledivim posledicama i da se pretvori u pravu kataklizmu.

“Sve to zbog odluke vlasti u Prištini da od ponedeljka , 1. avgusta Priština krene sa primenom tih svojih proitvpravnih odluka, koje se odnose u prvom redu, na ukidanje srpskih ličnih karata za Srbe koji žive na prostoru Kosova i Metohije, odnosno izdavanje ulazno’izlaznog dokumenta za sve građane Srbije sa prostora centralne Srbije, i druga odluka, takođe jednostrana i protivpravna koja se odnosi na ukidanje KM registraskih tablica, odnosno ukidanje svih registraskih tablica za prostor Kosova i Metohije, koje izdaje Republika Srbija i preregistraciju vozila sa tih tablica na tablice RKS, koje izdaju vlasti u Prištini” rekao je na konferenciji za novinare Petković.

Petković kaže da se Kurti poziva na sporazum iz 2011. godine, o slobodi kretanja, koji je potpisan 2.jula 2011., između Borka Stefanovića, glavnog pregovarača Beograda tada i Edite Tahiri, glavnog pregovarača Prištine u Briselu.

“Ovim sporazumom uvode se i priznaju kosovske lične akrte, vozačke dozvole, kao i činjenica da ovim sporazumom se govori i o dve strane” rekao je Petković.

Kurti se poziva na tačku 3 Sporazuma o slobodi kretanja, gde se kaže da svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim ulazno izlaznim dokumentima za stanovnike druge strane, koji žele tranzitno da putuju u neku drugu zemlju. Ovaj kao i svi drugi sporazumi se nalaze na sajtu Kancelarije za KiM” rekao je Petković, naglasivši da je u sporazum uvedeno i sve ono što je kasnije predstavljeno od strane albanskih vlasti kao nešto što je služilo kao pritisak na Beograd, posebno na Srbe na prostoru Kosova i Metohije, naročito kada govorimo o kosovskim ličnim kartama koje su ovde prihvaćene i priznate, kosovskim vozačkim dozvolama i prihvatanje RKS tablica koje izdaju vlasti u Prištini.

Iako ovaj Sporazum koji je potpisao Borko Stefanović 2011. godine nam donosi mnogo problema, ali da svakako u tački tri ne stoji da se odnosi na Srbe koji žive na KiM.

“Ukoliko uvode dokument, on se isključivo odnosi na Srbe iz centralne Srbije, a ne na one koji žive na Kosovu” rekao je Petković i dodao da Kurtija ne interesuje dokument, ni sporazum, zato ga i krši, već ukidanje srpskih ličnih karata za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, odnosno imaju prebivalište na KiM, jer želi da istisne Srbiju sa Kosova i Metohije.

Petković je rekao da Srbi neće da preregistruju vozila, jer neće da žive u lažnoj državi, i da je ukidanje tablica u suprotnosti sa svim sporazumima.

“Ako Kurti sada ima pravo da pokreće sporazum iz 2011. i time krši prava koja su konstituisana u tom periodu, jasno je da po toj logici, ili reciprocitetu, pošto Kurti voli tu reč, i Srbi imaju pravo da pokrenu Briselski sporazum iz 2013. koji se deset godina ne sprovodi, a koji je kičma i duša briselskog sporazuma i dijaloga Beograda i Prištine.

Najavio je da će Srbi krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština i izrazio očekivanje da će ih u tome podržati zapad, odnosno zemlje Kvinte.

“Jer nema gotovo dana da ne čujemo sa zapada da je potrebno doći do formiranja ZSO” te da mora biti ispoštovan sporazum iz Brisela. Pozvao je Kvintu da “urazumi Kurtija” i da Priština se zaustavi sa jednostranim odlukama, koje kako je sitakao mogu da izazovu krizu sa nesagledivim posledicama.

Istakao je da je svima potreban mir, i da je potrebno sačuvati stabilnost i još jednom pozvao zemlje Kvinte rekavši da će puna odgovornost biti na njima, “ako Kurti izazove krizu koja je na pragu i koja može da izbije gotovo od ponedeljka, s obzirom da tada počinje primena protivpravnih odluka”.

Petković je rekao da se predsednik države Aleksandar Vučić sastao sa Srbima sa Kosova i da će se tim povodom javnosti obratiti sutra u deset i “uputiti poslednju, veliku molbu da Kvinta urazumi Kurtija da zastane sa suludim jednostranim odlukama”.

Najavio je da će i on sutra imati veliki sastanak sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Comments

Pročitaj još