Kurti: ZSO nije u interesu Srba na KiM

Foto: Tanjug / AP

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smatra da Srbima na Kosovu i Metohiji nije u interesu da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Kurti, koji boravi u poseti Sjedinjenim Državama, u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike, tvrdi da je Zajednica srpskih opština pre interes Beograda, nego potreba Srba i ocenjuje da Srbija želi da bude obeštećena formiranjem, kako je rekao, “nečega poput Republike Srpske u BiH”.

Govoreći o imovini manastira Visoki Dečani, Kurti je ocenio da kulturno nasleđe i vlasništvo nisu ista stvar.

On tvrdi da je 24 hektara zemlje, koju vlasti u Prištini i pored presude Ustavnog suda već šest godina odbijaju da uknjiže kao imovinu manastira, Dečanima poklonio nekadašnji predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević i da je to prethodno bila javna svojina.

Prema oceni Kurtija, odluka Prištine o reciprocitetu kada je reč o registarskim tablicama i ličnim dokumentima nije usmerena ni protiv koga.

Kurti takođe tvrdi da Priština nije protiv građana Srbije i da sa njima želi da sarađuje za opšte dobro.

Kurti bi da razgovara sa SPC na KiM o imanju Visokih Dečana

Premijer u Prištini Aljbin Kurti kaže da je spreman da razgovara sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji o 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani koje lokalne vlasti odbijaju da upišu u katastar.

“Kada je reč o manastiru Dečani, mi podržavamo očuvanje kulturnog nasleđa bez obzira na veroispovest, ali kulturno nasleđe i vlasništvo nisu ista stvar. Izrazio sam spremnost da započnemo razgovore sa pravoslavnim verskim vlastima na Kosovu i da nađemo rešenje”, rekao je Aljbin Kurti u intervjuu Glasu Amerike na albanskom jeziku.

Foto Tanjug

Comments

Pročitaj još