Proslavljena slava manastira Sveti Arhangeli u Prizrenu

Foto: RTV Gračanica

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena, zadužbini srpskog cara Dušana obeležena je manastirska slava, Sabor Svetog arhangela Gavrila, kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina Srba iz svih delova Kosova i Metohije, ali i iz centralne Srbije i Crne Gore.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva raško-prizrenske eparhije.

“Kada svi smatraju da je izgubljeno sve za Srbe na Kosovu i Metohiji, ako gledamo ljudski po čoveku to tako izgleda, ali ako se uzdamo u Boga i imamo nadu, onda Gospod čini ono što je ljudima nemoguće. Upravo naša nada je u Boga. Da nam opstanu naše svetinje i da opstane naš narod na Kosovu i Metohiji jer ako se odreknemo Kosova i Metohije, onda više ne postojimo. Gde god da smo na ovoj zemaljskoj planeti, upravo ovde na Kosovu i Metohiji je uspostavljen naš savez sa Bogom” rekao je u besedi vladika Teodosije.

Proslavi i bogosluženju prisustvovalo je nekoliko stotina Srba iz svih delova Kosova i Metohije, kao i iz centralne Srbije i Crne Gore. Za većinu vernika koji su prisustvovali obeležavanju ovog praznika, dolazak u Arhangele, po njihovim rečima, ima veliki značaj i pre svega znači povratak sebi i korenima.

Nakon bogosluženja, kao što to tradicija i običaji nalažu, monaštvo manastira Svetih arhangela za prisutne goste priredilo je svečani slavski ručak.

Comments

Pročitaj još