• Početna>
  • Vesti>

Zvečan: Obeležena hramovna Slava manastira Devine Vode

Foto: TV Most

Svetom arhijerejskom liturgijom koju su služili vladika  Raško prizrenski Teodosije i mitropolit Bregalnički Ilarion i rezanjem  slavskih kolača obeležena je hramovna Slava manastira Devine Vode.

Pored velikog broja venika liturgiji je prisustvovao i predsednik privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević.

Prvu zajedničku liturgiju, posle uspostavljanja kanonskog jedinstva, posle dugih 55 godina, u porti manastira Devine Vode, u prisustvu velikog broja vernika, a povodom hramovne slave Ikone Bogorodice trojeručice, služili su vladika Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije i mitropolit Bregalnički Ilarion u sasluženje sveštenstva i monaštva.

“Hvala Vam za vašu ljubav i žrtvu što ste došli danas, baš na dan presvete Bogorodice trojeručice, da po prvi put, a nadam se da će biti često i ovde i u vašoj Eparhiji, da služimo Gospodu, da se radujemo, najviše da se raduju naši vernici, naš narod. Dobro došli!, ove reči vladika je uputio mitropolitu Ilarionu.

“Koristim priliku da vas pozdravim i prenesem reči našeg arhiepiskopa, gospodina Stefana, koji vam je poželeo mir i blagoslov od Boga, snagu i izdržljivost, takođe snagu i strpljenje da ostanete u vašim rodnim mestima, na vašim ognjištima, da sačuvate vaše domove, vaše svete grobove, kao i da sačuvate vašu apostolsku i pradedovsku veru”, rekao je mitropolit Ilarion.

Nakon liturgije rezani su slavski kolači, određeni su domaćini slave za narednu godinu.

Jedan od ovogodišnjih domaćina slave dr Radovan Kovačević kaže da je velika čast, za njih i njihove porodice, biti domaćin manastirske slave.

“Radostan sam kada vidim ovoliko naroda, naročito dece. Počastvovani smo što je iz Makedonije došao mitropolit Ilarion i što su nam se crkve ujedinile”, kazao je Kovačević.

Domaćin slave za narednu godinu, u ime Društva književnika Kosova i Metohije, je i Novica Sovrlić. On je dodao da je ovaj dan i Dan pesnika.

Manastir Devine Vode podignut je na mestu na kojem se nalazi izvor za koji se veruje da je čudotvoran i lekovit, od 2009. godine u ovom hramu se redovnu služi liturgija kojoj prisustvuje veliki broj vernika

Comments

Pročitaj još