• Početna>
  • Vesti>

Jovanović: Nema prava za Srbe na KiM, ako KiM nije srpsko

Tanjug

Svečanom akademijom, odskora pod imenom Nova Demokratska stranka Srbije, obeležila je večeras 30 godina postojanja, a predsednik Nove DSS Miloš Jovanović rekao je da je toj stranci uvek bila svojstvena nepokolebljiva politika za Kosovo i Metohiju i koncept vojne neutralnosti, te da ona nikada nije suprotstavljala stranački interes nacionalnom.

 Na svečanosti u teatru “Madlenianum” prisustvovali su i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, potpredsednik SPS-a Đorđe Milićević, te predstavnici Dveri, Zavetnici, PUPS-a, kao i koalicioni partneri dela iz POKS-a, na čelu sa Vojislavom Mihailovićem.

Takođe, kao gosti, prisustvovali su i predstavnici stranih diplomatskih predstavništava, među kojima i predstavnik ruske ambasade, koji je dobio najveći aplauz, uz ovacije, a prisustvovali su i predstavnici ambasada Irana, Palestine, Delegacije EU u Srbiji.

Jovanović je rekao da, ako je nešto čedo DSS-a, to je ideja vojne neutralnosti, nastala u kontekstu secesije južne pokrajine i uloge NATO u tome, a koja je, kaže, u skladu sa slobodarskom istorijom srpskog naroda.

Istakao je i da je DSS uvek vodila nepokoljebljivu politiku po pitanju KiM, uvek branila prava Srba na Kosmetu, nikada ne zapostavivši prava države Srbije nad KiM.

“Nema prava za Srbe na KiM, ako KiM nije srpsko. To je tako i nikako drugačije”, rekao je Jovanović.

On je naveo i da je u istoriji DSS-a bilo i propusta, navodeći da ta stranka snosi deo odgovornosti, iako najmanju, za, kako je rekao, najveću srpsku sramotu u novijoj istoriji, saradnju sa Haškim tribunalom,

Istakao je da DSS odlikuje kontinuitet u postojanju, iako, kaže, nije lako opstati na domaćoj političkoj sceni, i da želi da od stranke napravi instituciju, bez obzira na to ko će je voditi posle njega.

“Prvi put smo, nakon jednog veka, došli u poziciju da pravimo temelje, konsenzus na nekim uporištima koja su bila zaboravljena – da li vojska, SPC, ćirilica. Prvi put smo u prilici da zaokružimo nacionalni identitet i moramo tu prliku da zaokružimo. To se može postići samo kroz demokratske procedure, ne nasilno”, rekao je Jovanović.

To je, navodi, pravi konsenzus oko kojeg se moraju saglasiti svi faktori na politčkoj sceni. “I mi, i Dragan Đilas, i prijatelji iz Zavetnika, Dveri… Ako ne možemo oko tog minumuma da se dogovorimo, budućnost će nam biti upitna”, rekao je Jovanović i dodao da će posvetiti sve snage stvaranju tih temelja.

Jovanović je zahvalio predstavnicima drugih stranaka koji su prisustvovali skupu, a sa kojima se, kaže, neretko ne slažu, konstatujući da su svi Srbi, na istom brodu, koji mora da plovi večno i da je zbog toga velika stvar što su večeras tu.

Bivši predsednik DSS-a, nekadašnji predsednik Skupštine Srbije Dragan Maršićanin rekao je da u toj stranci uporno veruju da Srbija treba i može da bude demokratska i da ima vlast koja će voditi odgovornu nacionalnu politiku.

“DSS, i Novi DSS, je stranka sa političkom ideologom. Uz najbolju volju, ne vidim mnogo ideološki profilisanih stranaka, koje se dosledno drže svog programa”, rekao je Maršićanin i dodao da je DSS zbog toga često bio usamljen, što je i danas.

Comments

Pročitaj još