• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Jutros na Merdaru zadržana kola Hitne pomoći iz srpskih sredina na KiM

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Pripadnici Kosovske policije jutros, oko 6:30 časova, držali su na prelazu Merdare dva vozila Hitne pomoći iz srpskih sredina na KiM, pod izgovorom da poseduju dokumenta srpskih institucija, koje nazivaju “paralelnim institucijama”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Prvo i osnovno, srpske institucije na Kosovu i Metohiji su legalne institucije u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije i nikada ne mogu biti paralelne. To je realnost koju Aljbin Kurti želi da nasilno ukine i zato mu je meta sve što je srpsko. Zbog svoje politike mržnje i ostrašćenosti prema srpskom narodu, Aljbin Kurti je očigledno spreman i da ugrozi živote teško obolelih pacijenata i ne bira nikakva sredstva u svojoj političkoj borbi” stoji u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je na Merdaru zadržan sanitet iz Štrpca, koji je jutros krenuo da preuzme teško obolelog pacijenta S. S. (71), koji je operisan u Nišu od karcinoma, a pripadnici Kosovske policije vozača su na prelazu držali više od sat i po vremena. Sličan scenario dogodio se i juče, kada je vozilo sa pacijentom na prelazu držano više sati.

Potom je na istom prelazu zadržano i vozilo Hitne pomoći iz Lipljana koje je prevozilo nepokretnog i teško obolelog pacijenta M. M. (77), koji se uputio na zdravstvenu intervenciju u Beograd.

Iako su oba vozila imala sve uredne papire, zavodni pečat i broj, pripadnici KP na Merdaru tvrdili su da takvi dokumenti nisu validni i da sledeći put vozila neće moći da prođu, iako ovakva medicinska dokumentacija predstavlja validni osnov za prelaz administrativne linije, stoji u saopštenju.

“Nema sumnje da je po nalogu Aljbina Kurtija počeo lov na medicinske ustanove i pacijente iz srpskih sredina na KiM, baš kao što je u vreme pandemije korona virusa progonio srpske lekare i lovio srpske vakcine. Umesto da formira Zajednicu srpskih opština, u okviru koje bi, u skladu sa Prvim briselskim sporazumom, funkcionisale i srpske zdravstvene institucije, prosveta i lokalna samouprava, Kurti gazi sve dogovore i nastavlja da urušava dijalog” navodi se.

Životi i zdravlje ljudi moraju biti iznad svake dnevne politike i Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje i od međunarodnih predstavnika da ulože svoj autoritet i stanu na put ovakvom anticivilizacijskom i nehumanom postupanju vlasti Privremenih inatitucija u Prištini, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još