• Početna>
  • Vesti>

Konstrukcija na Ibru – umetnička instalacija za potrebe festivala „Manifesto 14“

Foto KoSSev

Više konstrukcija koje se od prošle nedelje nalaze na reci Ibar u blizini glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, a koje su privukle pažnju mnogih građana, zapravo su umetničke instalacije postavljene u okviru festivala „Manifesto“ i delo su umetnika Stanislave Pinčuk (Pinchuk) i Pirsa Grevila (Piers Greville).

Umetnička instalacija u blizini glavnog mosta na Ibru pod nazivom „Evropa bez spomenika“, delo je Stanislave Pinčuk a njen oblik inspirisan je spomenikom stradalim rudarima „Trepče“ koji se nalazi na vrhu brda iznad severnog dela Mitrovice.

„Ponovo oživljavajući rečni pejzaž grada, osmišljena je da omogući bezbedno i veselo mesto za okupljanje. Svi građani i posetioci dobrodošli su da uživaju“, navodi se u saopštenju kustosa Petrita Abazija za KoSSev portal.

Druga instalacija sa nazivom „Šta je ovde“ uključiće i umetnički performans. Delo je Pirsa Grevila i postavljena je, kako je saopšteno, ispod ostataka zapuštenog pešačkog mosta.

„Sport, kao i umetnost, imaju moć da okupljaju ljude. Performans ‘Šta je ovde’ je čin solidarnosti kroz sport. Postavljen u prvim danima umetničkog festivala Manifesta, plivači – građani i posetioci – pozvani su da učestvuju u statičnom plivanju u štafeti“, saopštio je Abazi dodavši da će se performans prenositi uživo, a zatim se prikazivati u hotelu „Grand“ u Prištini.

Instalacije će biti otvorene od 22. jula do 22. septembra.

Petrit Abazi saopštio je za KoSSev da će više informacija o samim umetničkim instalacijama, kao i festivalu, biti objavljene sledeće nedelje.

Comments

Pročitaj još