• Početna>
  • Vesti>

Dan opštine Zvečan: Ne idemo nigde i ostajemo na braniku svoje domovine, samo to imamo

Svečanom akademijom i uručivanjem povelja, plaketa i zahvalnica, danas je u Domu kulture Trepča u Zvečanu, obeležen Petrovdan – dan ove lokalne samouprave, koja je ustrojena upravo 12. jula, pre 31 godinu.

U ime domaćina, okupljene je najpre pozdravio predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević, rekavši da i ovu godišnjicu, kao i onu prvu po osnivanju, ova opština slavi „u vremenu, bez vremena“, jer kako je istakao „mi smo večni i bezvremeni, čak i onda kada bi hteli da nas ograniče, da nam oduzmu snove i zavičaj“.

„U neraskidivoj sprezi sa našom državom Srbijom, u kojoj vidimo podršku i spas, mi smo ipak sve snažniji i jači, u nastojanju da ostanemo na svojim ognjištima, i učinimo život dostojnijim i boljim“ rekao je Todosijević i podsetio na najznačajnije projekte koji su sredstvima Vlade Srbije, realizovani na području ove opštine. Stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova i socijalno ugroženog stanovništva, izgradnja povratničkog naselja Sunčana dolina i Rajska banja  pomenuti su kao najznačajniji.

„ Ne idemo nigde i ostajemo na braniku svoje domovine, jer samo to imamo – svoju Srbiju, rodna mesta, živote i ljubav prema zavičaju. Toga se ne možemo i nećemo odreći“ naglasio je Todosijević.

Gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović je podseito na preko tri decenije dugu istoriju zvečanske opštine i istakao da je i godina pred nama, puna izazova sa kojima se valja suočiti.

„Ali se iskreno nadam, da ćemo kao i do sada, biti složni, jedinstveni, da jačamo veze sa našom matičnom državom Srbijom… Poštovaćemo Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN-a, otvaraćemo nova radna mesta za mlade da mogu da vide perspektivu ovde, ostaćemo na svojim ognjištima, jer kao što smo hiljadu puta rekli – mi smo ovde svoji na svome“ rekao je Milović.

Ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju, akademiji je prisustvovao Borislav Tajić, zamenik direktora Petra Petkovića.

Tajić je čestitao rukovodstvu i stanovnicima opštine Zvečan njihov dan, podsetivši da je ovo mesto ljudi slobodarskog duha – od prvog pominjanja Zvečana u istoriji, 1148. do danas.

„Ovo je i dan koji obavezuje onim što je učinjeno u prethodnom periodu i planirano u vremenu pred nama. Time se postavljaju temelji budućeg, temelji boljeg standarda stanovništva, kroz rešavanje decenijskih problema građana, njihovih potreba, kojima treba odgovoriti i obezbediti im uslove za jačanje, kako ove, tako i svih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji“ rekao je Tajić.

On je naglasio da očuvanja mira i bezbednosti i davanje razvojnog impulsa ekonomiji na ovom području, jeste nešto što je realizovano u prethodnim godinama uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Zato verujem da ćemo i u ovim teškim vremenima, svi zajedno, imati dovoljno vere, snage i sposobnosti, da opštinu Zvečan gradimo onakvom kakvom želimo da je vidimo i kakvom je zaslužujete“ istakao je Tajić.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da je Zvečan u prethodnom periodu bio jedno veliko gradilište, da će se i na dalje graditi istim intenzitetom,  da je to najnažniji odgovor na sve pritiske sa kojima se srpski narod suočava.

Govoreći o projektima koji su realizovani, Tajić je takođe istakao izgradnju sedam stambenih zgrada za mlade bračne parove i socijalno ugrožene stanovnike i povratničkog naselja Sunčana dolina koje ima 300 stambenih jedinica, obdanište i hram Svetog Stefana Dečanskog.

Poseban akcenat Tajić je stavio na dosadašnja  ulaganja u poljoprivredu  i najavio da će se i u narednom periodu, pomagati razvoj proizvodnje ove vrste.

Takođe je govorio i o kompleksu Rajska banja, koji je, kako je rekao, lančano podstakao i razvoj ostalih  turističkih delatnosti na području Zvečana.

„Imajući pre svega na umu želju da i u buduće, sa istim ovim osećanjem postignutog, sveobuhvatnog napretka dočekujemo i budemo dočekivani u vašoj sredini, želim da stanovnicima opštine Zvečan čestitam ovaj dan, da se zahvalim na svim vašim naporima da sačuvate naše postojanje ovde gde je ishodište našeg pravoslavnog bića i identiteta i gde su naše najveće svetinje“ dodao je Tajić.

Tradicionalne Petrovdanske povelje, ove godine su uručene igumaniji manastira Sokolica mati Makariji i Ani Vuković – majci 11 dece koja od prošle godine sa porodicom živi u selu Žitkovac  na području ove opštine, u kući koja je podignuta sredstvima Kancelarije za KiM.

Petrovdanska plaketa je dodeljena Kancelariji za Kosovo i Metohiju „za podršku i veliki doprinos ekonomskom, društvenom ali i unstitucionalnom razvoju opštine Zvečan“. Plaketu je primio Borislav Tajić, nakon čega je pročitan telegram čestitke direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

„Deleći sa vama radost današnjeg praznika, želim da istaknem da se Zvečan iz godine u godinu, izdvaja kao važan centar severa Kosova i Metohije kao simbol ekonomskog razvoja i zamajac novih značajnih projekata u pokrajini“ istakao je Petković u čestitki i izrazio uverenje da će se saradnjom Vlade Srbije i lokalne vlasti, nastaviti stabilan i dinamičan razvoj Zvečana.

Plakete su uručene i umetnicima akademskom slikaru Branislavu Iliću i dugogodišnjem novinaru Radija Kosovska Mitrovica i umetniku duboreza Časlavu Milisavljeviću.

Petrovdanske nagrade dobili su istaknuti pojedinci i institucije koji su u prethodnoj godini, dali poseban doprinos promovisanju Zvečana na svim poljima. Nagrade su pripale zdravstvenim radnicima Doma zdravlja Zvečan koji su tokom pandemije, odlazili na ispomoć većim zdravstvenim centrima u Srbiji, JKP „Zvečan“, Ljubiši Krasiću – za promociju karatea na području opštine ali i za postignute rezultate ovdašnjeg karate kluba na brojnim takmičenjima. Petrovdanskim nagradama, ukazana je čast i najboljim đacima svih osnovnih i srednjih škola na području opštine, kao i sportistima koji su ostvarili zapažen uspeh u prethodnom periodu.

U okviru akademije, održan je i prigodan kulturno – umetnički program u kome su učestvovali vokalni solista Danica Krstić, KUD Zvečan,recitator profesor  Boško Milovanović i pijanista Petar Ilić.

Akademiji su prisustvovali čelnici lokalnih samouprava na severu Kosova, predstavnici Srpske liste, poslanici, predstavnici bratskih opština sa područja centralne Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici svih važnijih prosvetnih, društvenih i kulturnih institucija sa ovog podneblja.

Comments

Pročitaj još