Gojković: Priština pokušava da falsifikuje istoriju

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da Priština u poslednjih godinu dana ima novi strateški cilj, a to je napad na srpsko kulturno nasleđe na teritoriji Kosova i Metohije.

“Pokušavaju da falsifikuju istoriju i nacionalni identitet. Samo zlonameran čovek ili političar može da podigne ruku i glasa za članstvo vlasti u Prištini u UNESKO-u, pored onolikog pogroma i uništavanja naših svetinja”, rekla je Gojković.

Zahtev Prištine da im se ustupe brojni neolitski artefakti, iskopani na području pokrajine, Gojković je okarakterisala kao poslednje slučajeve i pokušaje “da se falsifikuje istorija i veštački kreira identitet”.

“Mi smo tu vrlo oštri. Dobra je saradnja Ministarstva kulture sa Ministarstvom spoljnih poslova, Zavodom za zaštitu spomenika, sa našim ambasadorom u UNESKO. Sa državama sa kojima imamo bilateralne sporazume razgovori su uvek na tu temu. Ne možemo da dozvolimo da neko prilikom otimanja teritorije, otima i naše kulturno nasleđe” navela je Gojković.

Dodala je da o srpskim spomenicima u pokrajini brinu Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Republički zavod za zaštitu spomenika koji su, kako kaže, zaista prisutni i bave se konzervacijom i restauracijom.

Comments

Pročitaj još