• Početna>
  • Vesti>

Opština Štrpce: Nema govora o špijunaži, ilegalnim kamerama i strukturama; kamere ugrađene od strane opštine koja funkcioniše po zakonima Kosova

Foto: Radio Mitrovica sever

Nakon jutrošnje akcije kosovske policije po nalogu suda i tužilaštva iz Uroševca u Štrpcu, opština je održala hitan sastanak koji je sazvao predsednik Dalibor Jevtić. Kako su u saopštenju naveli u cilju istine i pune transparetnosti žele da obaveste javnost da je na teritoriji opštine Štrpce, u selima Drajkovce, Štrpce i Jažince, ugrađen je u skladu sa važećim zakonskim procedurama i procesu javne nabavke, video nadzor i to u tri navrata – 2013. godine u Štrpcu u potezu od crvke Svetog Jovana glavnim ulicama do izlaza iz Štrpca, 2016. godine u Drajkovcu u blizini crvke Svetih 40 mučenika i 2017. godine u Jažincu, u blizini Osnovne škole „Šarski odred“.

Na samom ulazu u Štrpce je u skladu sa važećim zakonom postavljen i znak, obaveštenje, da se ulazi u deo opštine pod video nadzorom, stoji u saopštenju.

U jednom saobraćajnom incidentu, početkom 2014. godine, došlo je do oštećenja i pokidani su kablovi video nadzora na stubovima u Štrpcu. Od tog trenutka kamere nisu bile u funkciji. O samom incidentu obaveštena je i Policija Kosova, stoji dalje u saopštenju.

Dodaje se da je Zakon o javnom video nadzoru izmenjen  pre nešto više od godinu dana, i da je činjenica  da video nadzor nije u funkciji već duži vremenski period. Policija Kosova je u nekoliko navrata u toku 2022. godine tražila sve informacije vezano za kamere, pregledala server i lično se uverili da video nadzor nije u funkciji, istaknuto je u saopštenju opštine Štrpce.

„Usled svega gore navedenog rukovodstvo Opštine Štrpce jutrošnju akciju Policije Kosova po nalogu suda i tužilaštva u Uroševcu, vidi kao još jedan vid pritiska na građane opštine Štrpce u cilju zastrašivanja. Posebno zabrinjava činjenica da je akcija sprovedena na veliki praznik u Štrpcu, na slavu Svetog Jovana koja je inače seoska slava Štrpca gde veliki broj građana od ranog jutra odlazi u crkvu. Nakon akcija trećeg dana slave Svetog Nikole decembra 2021. godine, Badnjeg dana 2022. godine, zatim 16. marta ove godine, dan pred dan pogroma sada i na Svetog Jovana sprovođenje ovakvih akcija i veliko prisustvo Policije Kosova ne samo da unosi nemir već i veliko nepoverenje u same institucije koje sprovode ovakve akcije. Dodatno zabrinjava što se u sudskom nalogu govori o nekakvim špijunažama, ilegalnim kamerama i strukturama, a jasno je da od toga nema ni slova istine, naprotiv kamere su ugrađene od strane Opštine koja radi i funkcioniše po zakonima Kosova. Ovim nalogom, na određeni način, se tvrdi da je Opština Štrpce koja funkcioniše po zakonima Kosova ilegalna. Takođe, nakon poslednje sednice Skupštine opštine Štrpce gde je izglasana inicijativa o omogućavanju rada Privremenog organa Štrpca, današnji upad u ovu instituciju sa nalogom da se „trajno zatvori“ vidimo kao potvrdu da je čitava akcija sa političkom pozadinom uperena protiv interesa građana opštine Štrpce i same Opštine kao insititucije“ stoji u saopštenju.

Još jednom kao institucija lokalne samouprave pozivamo da se prestane sa ovim vidom pritiska na građane Štrpca, da se prestane sa ugrožavanjem bezbednosti i sigurnosti i samim tim ugrožavanjem uslova života građana Štrpca. Pozivamo i predstavnike međunarodnih insitucija da reaguju i zaštite upravo pravo na miran život građana Štrpca, zaključuje se u saopštenju Opštine Štrpce.

Comments

Pročitaj još