• Početna>
  • Vesti>

Kramon o izveštaju: Vladavina prava za sve, primenite presudu o Dečanima i pokažite da nema selektivnosti

Foto: KoSSev

Pozivam Vladu Kosova da sprovede presudu Ustavnog suda u vezi sa manastirom Visoki Dečani i pokaže da nema selektivan pristup kada je u pitanju primena vladavine prava, poručila je izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon.

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali su na sinoćnoj plenarnoj sednici o izveštajima za Kosovo i Srbiju.

U vezi sa ovom sednicom, ali i samim izveštajem o Kosovu, u više objava na Tviteru se oglašavala Viola fon Kramon.

„Ovogodišnji izveštaj o Kosovu dolazi u posebnom trenutku – u onom kada ponovo vidimo užase rata u Evropi. Njegova vlada je pokazala punu solidarnost sa Ukrajinom, na čemu želim da im se zahvalim“, poručila je Kramon.

Saopštila je da izveštaj naglašava „dug put reformi i integracije Kosova u EU“.

„Izveštaj pokriva širok spektar pitanja, uključujući vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, javnu upravu i antidiskriminaciju“, navela je Kramon.

Kaže i da izveštaj podstiče vlast da sarađuju sa međunarodnim partnerima i u potpunosti poštuje mišljenje Venecijanske komisije.

Kramon ujedno poručuje da vladavina prava znači jednakost za sve.

„Stoga pozivam Vladu Kosova da sprovede presudu Ustavnog suda u vezi sa manastirom Dečani i pokaže da nema selektivan pristup kada je u pitanju primena vladavine prava“, naznačila je Kramon.

Povodom navoda izvestiteljke EP oglasio se manastir Visoki Dečani, navodeći da je reč o važnoj poruci koja je upućena kosovskim zvaničnicima.

„Vladavina prava i jednak tretman svih građana su osnova svakog demokratskog društva“, saopšteno je na Tviter nalogu manastira.

Poručuje i da je suštinski element puta Kosova ka evropskim integracijama dijalog koji se vodi u Briselu.

Naznačila je da specijalni izaslanik EU, Miroslav Lajčak, koji upravlja dijalogom ima punu podršku, te da postoji transatlantsko jedinstvo po ovom pitanju.

„Ipak, bez pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji, neće doći do pristupanje Evropskoj uniji“, podcrtala je Kramon.

Ocenila je i da zaštita životne sredine mora postati prioritet Kosova.

„Jedan od glavnih koraka je energetska tranzicija. Vreme je za implementaciju Energetske strategije koja će utrti put za dekarbonizaciju energetskog miksa Kosova i otvoriti vrata za obnovljive izvore energije“, nanačila je izvestiteljka.

Osvrnula se i na viznu liberalizaciju.

„Građani Kosova su dobro upoznati sa tim da smo Evropski parlament i ja lično u više navrata ponavljali potrebu za hitnim odobravanjem vizne liberalizacije koja je odavno zakasnila, uprkos činjenici da je Kosovo ispunilo sve kriterijume. Svi građani Kosova zaslužuju da žive u zemlji koja uživa puno međunarodno poštovanje i jasnu perspektivu evropskih integracija“, zaključila je Kramon.

Podsetimo, Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta odobrio je još 14. juna izveštaj o Kosovu u kojem je potvrđena nedvosmislena podrška dijalogu Beograda i Prištine, ali i ponovljena važnost postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Naznačeno je da je ovakav sporazum „ključan za napredovanje obe zemlje na njihovim evropskim putevima“ i da će doprineti regionalnoj stabilnosti i prosperitetu.

„Poslanici naglašavaju da je nezavisnost Kosova nepovratna i pozivaju zemlje EU koje još uvek nisu priznale Kosovo da to učine odmah“, saopšteno je tada.

Istog dana je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio izveštaj o Srbiji u kojem je, međutim, po prvi put navedeno da konačni sporazum između Beograda i Prištine treba biti „zasnovan na uzajamnom priznanju“.

Osim odnosa sa Kosovom i vladavine prava u zemlji, izglasani izveštaj o Srbiji obuhvata i usklađivanje sa politikama sankcija protiv Rusije, kao kriterijum za ukupan napredak Srbije u pristupnom procesu u EU.

Comments

Pročitaj još