• Početna>
  • Vesti>

U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva korona virusa

Foto: Radio Mitrovica sever

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji trenutno je aktivno šest slučajeva korona virusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.

Od 8. do 29. juna u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici PCR testiranjem potvrđeno je 10 pozitivnih slučajeva, od čega je u međuvremenu za četiri obolela prestala da važi mera kućne izolacije.

„U Leposaviću su trenutno aktivna tri slučaja, u Kosovskoj Mitrovici dva i u Gračanici jedan“, precizira dr Novaković.

Navodi da se beleži blagi porast testiranih u odnosu na prethodni period.

„Danas smo imali 15 testiranih, od čega je pet indikacija, dok su ovi drugi testirani zbog daljeg lečenja“, objašnjava dr Novaković.

Prema njenim rečima, trenutna epidemijska situacija u srpskim sredinama na KiM nije alarmantna, ali se, upozorava, u narednom periodu očekuje porast novoobolelih. S tim u vezi, apeluje na građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera, ali i da se vakcinišu, jer kako kaže, primetan je slab obuhvat vakcinacije.

„Vakcinacija nije potpuno obustavljena, ali se ne beleži veliki broj zainteresovanih. Ljudi se javljaju sporadično, a ima i sporadičnih slučajeva koji se javljaju za četvrtu dozu. Apelujem na građane da se vakcinišu u što većem broju s obzirom na to da nam preti novi talas, ali i da poštuju sve epidemiološke mere, naročito da izbegavaju skupove koliko je moguće“, poručuje dr Novaković. 

Na vakcinalnom punktu u Raški trenutno su dostupne Fajzer i Sinofarm vakcine.

Comments

Pročitaj još