• Početna>
  • Vesti>

Dr Filstud – deset godina kvalitetnog, originalnog i prepoznatljivog sadržaja

Foto: Radio Mitrovica sever

Dr Filstud je list studenata Filozofskog fakulteta ali i jedini studentski časopis Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji će ove godine obeležiti 10 godina svog postojanja.

Rukovodstvo Filozofskog fakulteta je na predlog predstavnika Studentskog parlamenta školske 2012/2013. godine oformilo nekoliko sekcija sa ciljem daljeg razvijanja i unapređenja talenata studenata. Jedna od sekcija, koja je se razvila i istakla je literarna sekcija, čiji su polaznici imali ideju da formiraju studentski časopis.

Tadašnji studenti Filozofskog fakulteta, Nemanja Biševac, Srbijana Čeperković, Jovan Aleksić, Milica Stašić, Strahinja Arsić i ostali, na čelu sa prof. dr Borisom Bratinom, uz puno elana, dobre volje i entuzijazma, počeli su da rade na pripremi prvog broja časopisa.

Kako je za program Radio Kosovske Mitrovice istakao glavni urednik časopisa Dušan Stefanović, uz mnogo poteškoća i neprospavanih noći, prvi broj časopisa objavljen je 2013. godine i od tada postaje jedini univerzitetski časopis studenata.

„Na mesto glavnog urednika postavljena je Srbijana Čeperković, dok je iz reda profesora ulogu odgovornog urednika preuzeo prof. dr Boris Bratina. Studentski parlament preuzeo je organizaciju promocije, te se na taj način i pročulo za Dr Filstud među studentskom populacijom, pa je Uredništvo postajalo sve bogatije, za veći broj talentovanih studenata. Pozivu da obogate sadržaj svojim prilozima stalno su se odazivali mnogi nastavnici, od kojih su studenti mogli da preuzimaju modele i učiti zanat“, rekao je Stefanović.

Časopis je tokom godina imao i podršku ostalih profesora sa fakulteta, koji su sebe nesebično davali u svakom mogućem smislu, kako bi časopis bio što kvalitetniji i originalniji, dodaje Stefanović.

„To su svakako članovi trenutne Uprave Fakulteta, prof. dr Zvezdan Arsić, dekan, i prof. dr Aleksandra Kostić Tmušić i prof. dr Dragana Stanojević, prodekani. Uz njih, to su prof. dr Golub Jašović sa Katedre za srpski jezik i književnost, prof. dr Zoran Nedeljković sa Katedre za sociologiju, Marija Miljković, asistent sa Katedre za srpsku književnost i jezik, Anita Janković, lektor za engleski jezik, ali i mnogi drugi“, naveo je Stefanović.

S obzirom na to da je primarni cilj časopisa bila promocija talenata za pisanje studenata Filozofskog fakulteta, formirane su rubrike „Proza“ i „Poezija“, u kojima su objavljivani autorski tekstovi studenata.

Od prvog broja objavljivani su i izveštaji sa naučnih skupova i studentskih konferencija, kao i izveštaji o radu Studentskog parlamenta. Prvi sastav Uredništva Dr Filstuda osnovao je i rubriku „Intervju“.

„Ideja je bila približiti studentima razmišljanja i promišljanja naših profesora. To smo i uspeli, budući da je dosad objavljeno više od trideset intervjua. Svi profesori su se uredno odazivali pozivu da budu intervjuisani i to je primer dobre prakse, kako treba izgledati odnos profesor – student, a iz reda studenata često se može čuti da je ova rubrika i najomiljenija“ navodi Stefanović.

Mnogi studenti su završili studije, odlazili iz Kosovske Mitrovice, ali je Dr Filstud i uprkos tome „nastavio da živi“. Početkom 2017. godine došlo je do smene Uredništva, te je funkciju glavnog urednika preuzeo Dušan Stefanović, a kao saradnici pridružili su se Sara Jekić, Milica Aleksandrović, Branislav Petrović, Miloš Timotijević, Maja Maksimović, Jovana Nikolić i Ana Radović.

Od tog trenutka, članovi Uredništva sadržaj Dr Filstuda podižu na viši nivo uvođenjem nekoliko novih rubrika, pre svega rubrike „Sa Jezikofila“, kojom, preuzimanjem tekstova sa internet sajta Jezikofil, a u saradnji sa prof. dr Marinom Nikolić, rade na podizanju svesti studenata Filozofskog fakulteta o važnosti jezičke kulture.

„S obzirom na to da je naš student i član Uredništva Miloš Timotijević i pobednik jednog ciklusa emisije “TV Slagalica” sasvim je bilo očekivano uvesti i rubriku „Kvizoteka“. U prethodna dva broja na inicijativu Marije Miljković, asistenta sa Katedre za srpsku književnost i jezik, uveli smo i rubriku „Osmosmerka““, objašnjava Stefanović.

Stefanović ističe da je Dr Filstud postao prepoznatljiv i van okvira Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i da je to odlična prilika da studenti afirmišu sebe i svoj rad.

„Ono što posebno treba istaći je to što Dr Filstud postaje prepoznatljiv i van okvira Prištinskog univerziteta, pa i prostora Kosova i Metohije, budući da često imamo priliku da čitamo priloge studenata iz Niša, Kragujevca ili sa Pala, te je i zbog toga Dr Filstud odlična prilika studentima da afirmišu sebe i svoj rad. Do danas je objavljeno 17 brojeva, a s ponosom ističemo da je dosad objavljeno mnogo priloga talentovanih studenata, čija će imena, sasvim smo sigurni, ubuduće biti uvrštena u antologije najboljih pisaca 21. veka“ naveo je Stefanović.

Dr Filstud se objavljuje dvaput godišnje, jednom u letnjem i jednom u zimskom semestru.

Konkurs za prijem radova stalno je otvoren, a studenti i ljubitelji lepe reči svoje intervjue, aforizme, fotografije, prikaze knjiga, poeziju i prozu mogu poslati mejlom na dr.filstud@pr.ac.rs.

Comments

Pročitaj još