• Početna>
  • Vesti>

Popović u Kosovskoj Mitrovici na obeležavanju 24 godine od otmice rudara kopa Belaćevac

Foto: Radio Mitrovica sever

Delegacija Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiju, povodom obeležavanja dvadesetčetvrte godišnjice kidnapovanja radnika ugljenokopa Belaćevac kod Obilića, položila je vence na spomenik “Istina” kod mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović, rekao je da je rasvetljavanje sudbine nestalih na prostoru Kosova i Metohije najbitnije pitanje za institucije Republike Srbije, kao i za srpski narod na KiM.

“Mi već više od dve decenije mi stavljamo ovo pitanje u vrh interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i interesa Republike Srbije. Najvažnije je da negujemo sećanje na te ljude, da utvrđujemo sve činjenice oko njihovog nestanka, kako rudara Belaćevca, tako i svih žrtava terorističkih aktivnosti OVK i agresije. Najvažnije je da se porodicama pruži duševni mir, da se traži i dalje da se to pitanje rasvetli, da se zločinci kazne. To pitanje je postalo i deo pregovora Beograda i Prištine, deo je Vašingtonskog sporazuma, to pitanje ćemo uvek nastojati da držimo u vrhu svega”, istakao je Popović.

Popović navodi da je obeležavanje ovakvih događaja jako bitno, jer se na taj način čuvaju sećanja na žrtve.

“Ovo je za nas humanitarno pitanje, nema nikakve politizacije i zloupotrebe ovog pitanja, sve su nam žrtve iste i Srbi i Albanci, nealbanci… sprečavaćemo zloupotrebu ovog pitanja”, rekao je i  istakao da institucije u Srbiji tretiraju ovo pitanje kao prioritet.

“Nikada ovo pitanje neće nestati sa dnevnog reda i uvek ćemo nastojati da utvrdimo sudbinu nestalih lica,  da pronađemo njihove ostatke, a da se počinioci pronađu i kazne. Nažalost, postoje opstrukcije od strane Prištine, čak se i članovima Komisije za nestala lica iz političkih razloga onemogućava ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, pri čemu se nastoji da se predstavi da nisu postojale srpske žrtve. Pošto je ovo pitanje pregovora Beograda i Prištine, nadamo se da će doći do određenog pomaka i da, kao što je Republika Srbija omogućila da se istraže lokacije na teritoriji centralne Srbije, gde postoje ostaci nestalih lica, tako se  nadamo i da će se na teritoriji Kosova i Metohiji omogućiti da se utvrde te lokacije, za koje je naša strana zainteresovana, da se nađu ostaci nestalih lica i da zajedno sa međunarodnom zajednicom utvrdimo sudbinu nestalih”, rekao je Popović.

Nakon polaganja cveća na spomenik “Istina” u prostorijama Kancelarije za Kosovo I Metohiju u Kosovskoj Mitrovici održana je tribina na kojoj je prikazan i dokumentarni film “Čekajući Davora”.

Na tribini su pored Igora Popovića iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju,  učestvovali Radmila Todić Vulićević, urednica filma, Violeta Nikolić, koordinator Kancelarije Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih u Kosovskoj Mitrovici, Verica Tomanović, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, predstavnica Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije prof. dr Suzana Matejić, Vojin Drobnjaković, sekretar Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici.

“Svih ovih godina tragamo za počiniocima koji imaju ime i prezime, insistitaramo na njihovom kažnjavanju za sve što su učinili. Neumorno tražimo nastavak sprovođenja istrage o kidnapovanim licima. Tražimo jednaka prava za sve ljude ma kojoj veri ili naciji pripadali. Srbija ne sme da zaboravi svoje žrtve. Naša agonija traje već dve decenije bez ikakvih rezultata” rekla je Violeta Nikolić.

Suzana Matejić obraćajući se porodicama rekla je “molim vas da ostanete, opstanete istrajni u ovoj borbi i kada imate utisak da ta borba nema rezultat , da se to ne pomera, da je opet naišao zastoj, da mi opet ništa novo nismo saznali, da niko nije čuo, ali znate šta mi ostavljamo, mi ostavljamo istinu” rekla je Matejić.

Verica Tomanović je istakla da su suočeni sa velikim problemima u pronalaženju nestalih članova, na prostoru Kosova i Metohije.

“Insistiramo da se uključe i međunarodna zajednica i domaće institucije, da ubrzaju process pronalaženja ljudi. Ljudi žive u neizvesnosti i patnji više od dve decenije” istakla je Tomanović, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji.

Na današnji dan 1998. godine, na putu do svog radnog mesta, kidnapovana su devetorica radnika kopa “Belaćevac” termoelektrane Obilić – Dušan, Pera i Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić.

Ukupno je na KiM ubijeno 57 i kidnapovano 27 srpskih radnika Elektroprivrede Srbije.

Comments

Pročitaj još