Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran ?

­”Ovo je specijalni rat;  Kurti priznao da je lažni veteran” objavio je portal “Srbija danas” u naslovu objavljene vesti.  

Naime, ovaj portal pozivajući se na prištinsku Kohu preneo je izjavu portparola Socijaldemokratske partije Natire Kući,  u kojoj kaže da je “Aljbin Kurti priznao da je lažni ratni veteran”, te ističe da njegova vlada vodi specijalni rat protiv veterana.

List “Alo” donosi identičan tekst, pod naslovom “Lažni premijer priznao da je i lažni veteran” Kurtija razapinju: Vodi specijalni rat!

Netačno je da je Kurti “priznao da je lažni veteran”, već se radi o izjavi Natire Kući, koja se poziva na “priznanje Kurtija” sa kako je sama istakla, sastanka sa veteranima.

Dugo se u javnosti spekuliše da li Kurti ima status veterana OVK, a s tim u vezi, vođene su i debate.

Nedavno, prištinski portal epokaere.com, objavio je da je sam Aljbin Kurti rekao da je  nakon što je radio u kancelariji Adema Demaćija tokom rata na Kosovu, registrovan kao “veteran”, ali da ne namerava da to naplati.

Kurti je prema pisanju ovog medija rekao da svi koji su radili kod Demaćija su se kolektivno registrovali, ali da ne želi da na osnovu toga uzme nikakvu naknadu.

Ova tema dospela je ponovo u fokus javnosti, nakon što su veterani počeli da protestuju, tražeći da se  nacrt zakona koji predviđa povećanje minimalne plate na Kosovu sa 170 na 250 eura, usvojen 14. juna, vrati nazad.

Oni su nezadovoljni jer nisu uključeni u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, koji su poslanici usvojili u načelu, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Protestovali su u ponedeljak ispred Skupštine Kosova zbog neuvrštavanja kao kategorije u povećanje minimalne zarade.

“Ne postoji teorija da ima preko 20.000 ratnih veterana, možda su oni bili učesnici rata. Verovatno ima 60 hiljada učesnika, možda ih ima više od 60 hiljada, ali veterana ne može biti 60 hiljada“, rekao je Kurti u martu za RTK.

Sudski postupak u ovom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

“Postoje lažni veterani, treba srediti spiskove. Aljbin Kurti je takođe lažni veteran. Priznao je to na sastanku sa veteranima. Kurti želi da njegov anti-OVK diskurs pobedi. Želi da ima slobodu da pomera minimalnu platu, bez vezivanja za veterane. On će napraviti podelu u društvu. Ono što sam videla je da su veterani veoma umorni od ovakvog pristupa” rekla je Kući, a prenosi Srbija danas i pojedini tabloidi u Srbiji.

Optužila je Kurtija da on i Samoopredeljenje pokušavaju da naprave podelu između veterana.

“Ovo je specijalni rat protiv veterana. Za Kurtija je važno da bude njegovo objašnjenje za rat, za mir i za istoriju. Kurti je rekao da čemo se oatarasiti lažnih veterana. Došlo je do razlaza, linča za veterane. Cilj je bio da se boračka penzija odvoji od minimalne zarade, izjavila je Kući.

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja, koji je bio pripadnik OVK, kazao je da premijer Aljbin Kurti nije ratni veteran, jer se nikada nije borio u ratu, preneo je Reporteri.

Bivši komandant u OVK Rustem Mustafa, rekao je da je Aljbin Kurti imao saborce u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, ali da ne može da bude deo OVK.

S druge strane, Faik Fazliu, bivši predsednik OVK, rekao je da je Aljbin Kurti „ratni veteran“  te da je taj spisak potpisao Adem Demaći, izvestio je protal insajderi.org.

U Srbiji se, prema brojnim analizama, u velikom broju medija senzacionalistički izveštava. To je tvrde stručnjaci najlakši način da se privuče pažnja, a kasnije i potpuno preusmeri na takve sadržaje.

Intenzitet kojim se senzacionalizam širi u celom svetu je nezaustavljiv. Jedina terapija je medijsko opismenjavanje, ali i bolja regulacija na polju medija.

Comments

Pročitaj još