• Početna>
  • Vesti>

Besplatni preventivni pregledi kože u Domu zdravlja Gračanica

Foto: RTV Gračanica

Kliničko-bolnički centar Priština- Gračanica i Dom zdravlja Gračanica u saradnji sa Udruženjem dermatovenorologa Srbije u Gračanici su organizovali dan besplatnih pregleda kože, sa akcentom na preventivu raka kože.

Preglede za koje je vladalo izuzetno interesovanje obavljali su naši eminentni dermatolozi iz najvećih zdravstvenih centara Srbije.

Profesor dr Danica Tiodorović, dermatovenerolog, kaže da su pregledi jednom godišnje. kod lica koja nisu u tzv. rizičnoj grupi, sasvim dovoljni.

“Ono što mi lekari primećujemo je na žalost porast melanoma, to je sad malo veći broj od onih standardnih 700 novoobolelih godišnje i ne samo kod osoba svetle puti u šestoj ili sedmoj deceniji, već i kod mlađe populacije”, kaže prof. dr Tiodorović.

Dermatolog prof.dr Dušan Škiljević ističe da svako ko ima mladeže na koži mora jednom mesečno i sam pregledati da li postoje neke promene na njima i ukoliko primeti da se nešto promenilo mora otići na pregled koji traje samo par minuta i tako dobije informacije o stanju tih promena.

Direktor KBC Priština- Gračanica Bratislav Lazić kaže da mu je posebno drago da je u okviru kampanje preventivnog pregleda melanoma, koja se sprovodi na čitavoj teritoriji Republike Srbije, ove godine uvršten i prostor Kosova i Metohije, a da je veliki broj zainteresovanih pacijenata koji su danas došli iz svih krajeva KiM, pokazatelj uspešnosti ove kampanje.

Direktorka Doma zdravlja Gračanica Mirjana Dimitrijević istakla je da je ovakav vid saradnje veoma značajan, jer su ovdašnji stanovnici imali priliku da provere svoje zdravlje kod vrhunskih stručnjaka i izrazila nadu da će ovakve vrste kampanja i u drugim oblastima medicine biti takođe organizovane na prostoru KiM.

Pacijenti koji su pookazali veliko interesovanje za ovu vrstu pregleda, izrazili su veliko zadovoljstvo što su danas imali priliku da ih pregledaju eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Comments

Pročitaj još