Večeras finale likovnih okršaja u “Akvarijusu”

Foto: PKC "Akvarijus" arhiva

Finale petog ciklusa Likovnih okršaja u „Akvarijusu“ odigraće se u petak 10. juna 2022. godine od 20 časova. Za naslov pobednika boriće se studenti mitrovačkog Fakulteta umetnosti Julija Stanković (Žitorađa), Aleksandra Vajšel (Kosovska Mitrovica, Teodora Kostić (Gračanica) i Stefan Boškoćević (Štrpce).

Pored samostalne izložbe koju o trošku PKC „Akvarijus“ dobija najbolji takmičar, predviđene su i druge vredne nagrade za pobednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog takmičara.

Dosadašnji pobednici Likovnih okršaja u „Akvarijusu“ su Vuk Đurić iz Čačka (2016), Stefan Đurđanović iz Niša (2017), Petar Aleksić iz Beograda (2018, odbio nagradu) i Natalija Utvić iz Zubinog Potoka (2019/20).

Ideja za likovne okršaje nastala je u oktobru 2016. godine. Ovaj umetničko-zabavni program inspirisan je nadmetanjima umetnika (Modeljani, Pikaso, Sutin, Rivera) na javnim mestima (ateljeima, galerijama, klubovima, najčešće kafanama) u Parizu, ali u ovakvom obliku nije nikada i nigde realizovan.

Likovni okršaji su takmičarskog karaktera, a samo takmičenje se odvija u nekoliko etapa: učesnici na licu mesta, u unapred određenom vremenskom okviru, stvaraju repliku poznatog likovnog dela, origanalne umetničke radove, izvršavaju zadatke koje im dodeljuje žiri. Pobednik je onaj takmičar koji dobije najviše glasova stručnog žirija (75% učešća) i prisutne publike (25% učešća). Sami okršaji računaju na interakciju sa publikom koja im, za vreme nadmetanja, svojim glasnim komentarima, navijanjem, negodovanjem, otežava rad.

Comments

Pročitaj još