• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige „Austrougarska i nastanak Albanije (1896.-1914)“ sutra u Gračanici

Foto: Dom kulture "Gračanica"

Promocija knjige „Austrougarska i nastanak Albanije (1896.-1914)“ autora Dušana Fundića biće održana u utorak 7. juna, u 19h, u Domu kulture “Gračanica”.

Knjiga je posvećena odnosu Austrougarske prema nastanku albanske države u istraživačkom okviru politike velikih sila prema izgradnji nacionalnih država. Kao posebno važne istraživačke celine u knjizi izdvajaju se istraživanje strateškog značaja Albanije za spoljnu politiku Austrougarske, odnos konzula Dvojne monarhije prema lokalnim političkim elitama, uloga austrougarske albanologije u preoblikovanju diskursa albanskog nacionalizma i presudan značaj Austrougarske za nastanak albanske države.

„Rukopis ove knjige predstavlja vredan doprinos ne samo srpskoj, nego i svetskoj istoriografiji, humanističkim i društvenim naukama. On će posebno obogatiti naš fond znanja o istoriji Austrougarske, Albanaca i Balkanskog poluostrva, ali će upotpuniti i svetska istraživanja složenog odnosa između imperija i nacija. U njemu su na lep i originalan ukrštena istoriografska, arhivska istraživanja i postojeće, sociološke i antropološke teorije nacija i nacionalnih identiteta. U tome, on korespondira sa najnovijim savremenim akademskim kretanjima. Tu je glavna snaga i doprinos rukopisa kojim se jedan mlad istraživač predstavlja stručnoj, ali i najširoj čitalačkoj javnosti.“ (iz recenzije prof. dr Miloša Kovića)

O knjizi će govoriti: Anja Nikolić, istraživač saradnik, Balkanološkog instituta SANU, Nemanja Dimitrijević istoričar, Marko Marković direktor Arhiva Kosova i Metohije i autor.

Comments

Pročitaj još