• Početna>
  • Vesti>

Prištinski paroh Staniša Arsić ocenjuje današnji postupak policije kao pritisak na Srbe

Policija u Prištini sprečila je rano jutros  dvojicu srpskih sveštenika da služe liturgiju u hramu Hrista Spasa  povodom praznika Spasovdana.
 

Sveštenici Staniša Arsić i Zoran Gođevac su jutros  krenuli da služe svetu liturgiju povodom Spasovdana u hramu Hrista Spasa u Prištini, ali ih je policajac prvo legitimisao, a onda i zabranio im da otključaju crkvu.

“Brzo se potom pojavio veći broj policajaca, korodon od osmoro njih bio je kraj nas, a sa druge strane smo primetili još dva automobila sa policijom, kako bi sprečili da održimo liturgiju. Ja sam ih pitao u čemu je problem na srpskom nisu hteli da mi daju odgovor.Ono što sam razumeo pošto znam albanski čuo sam da pričaju da je crkva u sudskom sporu. Pošto nisam dobio odgovor pozvao sam jednog kosovskog policajca u centar koji je se ranije raspitivao kada će da bude liturgija služena, znao je otprilike kada će da budeali ne i u koje vreme “, rekao je prištinski paroh Staniša Arsić.

Naveo je da policajci nisu hteli da komuniciraju na srpskom jeziku, da su im na kratko zadržali dokumenta, posle čega su sveštenici odlučili da se vrate u crkvu Svetog Nikole i u njoj služe liturgiju.

„Mi da ne bi došlo do nekog incidenta zamolili smo vernike koji su bili prisutni da liturgiju ipak služimo u crkvi Svetog Nikole. Na liturgiji je bio prisutan predsednik Privremenog organa Grada Priština  Novak Živić, koji je uzeo kolač za sledeću godinu i mi se nadamo da će liturgija biti služena u Hramu Hrista Spasa“.

Otac Staniša dodaje da Eparhija ima odluku suda da je hram pod patronatom crkve i da nema nikakve smetnje da se u njemu služi liturgija, ali da je ova današnja zabrana  još jedan vid pritiska na SPC.

„Svi mi znamo da je Hram Hrista Spasa trn u oku Prištini. Nadamo da uz božiju pomoć sve doći na svoje mesto i da odluka suda zaživi onako kao i treba  ,ali po uzoru na manastir Visoki Dečani da se oduzeta imovina godinama ne vraća i pored odluke suda. Što se tiče hrama u Prištini mi  imamo odluku ali se i dalje vode nekakvi sporovi između opštine Priština i fakulteta koji insistiraju da je to njihovo, a to  zemljište je oduzeto , pa vraćeno i u vlasništvu je SPC. Mi u Prištini imamo oko desetak Srba i imamo crkvu koja deluje i radi , služi se sveta liturgija svakog praznika i nedelje .Ovaj događaj mogu da okarakterišem kao vid pritiska“.

Podignuti hram i njegov završetak osporavaju posleratne vlasti u Prištini, tvrdeći da je podignut nelegalno, na zemljištu Univerziteta.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još