• Početna>
  • Vesti>

Studentska televizija Fakulteta tehničkih nauka – Pet godina edukativnog i zanimljivog rada

Foto: Radio Mitrovica sever

Studentska televizija Fakulteta tehničkih nauka bavi se isključivo edukativnim, naučnim i tematskim sadržajem, čiju produkciju i postprodukciju u realizuju studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Televizija je nastala 2017. godine u okviru ERASMUS + projekta na osnovu saradnje Fakulteta tehničkih nauka sa međunarodnim partnerima. U početku, objekat je zamišljen kao laboratorija za održavanje praktične nastave ali je kasnije na osnovu insistiranja i dodatnog angažovanja profesora , asistenata i studenata, rekonstruisan u televizijski studio.

Stručni saradnik Fakulteta tehničkih nauka Vladimir Maksimović navodi da od samog osnivanja televizije (FTN TV), svi studenti prištinskog univerziteta imaju priliku da aktivno učestvuju u radu i kreiranju njenog sadržaja, uz savladanu tehničku podršku.

„Studenti, pored toga što imaju prilike da nauče rad sa kamerom ili početničko novinarstvo, imaju i priliku da realizuju svoje ideje i da u koordinaciji sa asistentima, urade emisiju ili neku svoju temu. Teme ne moraju nužno biti vezane za tehniku, već za sve ono što je edukativno, lepo i što se može realizovati“ rekao je Maksimović.

Najlepša stvar u televiziji je dinamični pristup određenom konceptu, navodi Maksimović i dodaje da on treba da bude aktuelan i zanimljiv.

„Trudimo se da obuhvatamo teme koje su aktuelne. Kada smo krenuli, aktuelna tema su bile kriptovalute jer su svi pričali o tome i gledali na to kao digitalni novac ili kolika je zarada, međutim, mi smo se bazirali na tome kako to opšte radi i funkcioniše. Revolucionarna stvar u tome je bila tehnologija, koja sve to radi. Obradili smo Blockchain tehnologiju, doveli smo profesore koji su kompetentni da gostuju u našem studiju, gde smo pričali o tome na zanimljivom nivou, ne previše naučnom da to ne može niko da razume, već da na najprostiji način predstavimo kako ta tehnologija radi“ navodi on.

Maksimović ističe da je rad u televiziji isključivo volonterski i spada u vannastavne aktivnosti, ali da to ne utiče na zainteresovanost studenata.

„Nastavna aktivnost jeste projektovanje tog sistema ali nisu svi sa elektrotehnike i računarstva, ima i onih sa drugih fakulteta, koji imaju priliku da vide kako je to projektovati jedan televizijski sistem. Imamo opremu koja nije povezana i onda imaju priliku da sami rade. Potrebno je napraviti poseban audio i video sistem i onda na osnovu te šeme napraviti studio“ ističe Maksimović.

Televizijski studio je dizajniran da bude multifunkcionalan i prilagođen prostoru a poseduje tri scene.

„Prva je neutralna i tu radimo razne tipove emisija. Druga scena je popularna za informativu, gde koristimo režiju kao scenografiju. Treća scena je virtuelna scena, gde imamo zeleno platno i mogućnost da radimo virtuelnu scenu, za namenske emisije. Kompletan studio je zvučno izolovan i poseduje rasvetu gde imamo takozvani roštilj na plafonu i rasvetu sa pantografima“ objašnjava Maksimović.

Drugi deo televizije je audio-video režija, koji obuhvata kontrolne uređaje koji kontrolišu uređaje koji se nalaze u mašinskoj sobi.

„Imamo audio i video mikser, komunikaciju sa studiom, monitoring gde pratimo sve signale, kao i sve signale koji su na izlazu. Naravno tu su i računari na kojima se nalaze Playout sistemi, gde ređamo ono što ide u etar i imamo računar koji je zadužen za grafiku“ ističe Maksimović.

Treći deo televizije predstavlja mašinska soba, u kojoj su smešteni uređaji.

Maksimović ističe da je oprema visokog kvaliteta i da televizija poseduje tehničke karakteristike da program emituje u 4K rezoluciji, isključivo preko internet platformi.

„Za sada program emitujemo preko interneta, preko platforma Jutjub, Fejsbuk, Tvi. Jutjub je danas najpopularniji i svima je jednostavan za korišćenje, tako da program često emitujemo na našem kanalu na toj platformi. Međutim, u okviru televizije napravili smo naš sopstveni server, tako da na tom serveru uvek ide veza našeg izlaza, tako da ukoliko neko želi da ima naš program on uvek može besplatno da ga ima i u svakom trenutku je dostupan“ rekao je on.

Maksimović navodi da postoji mogućnost da program u narednom periodu bude emitovan i putem kablovskog operatera.

Fakultet tehničkih nauka će juna raspisati poziv na kojem se mogu prijaviti zainteresovani studenti koji žele da se oprobaju u novinarstvu, tehnici, produkciji i projektovanju televizijskih sistema.

Comments

Pročitaj još