• Početna>
  • Vesti>

Smotrom folklora u Prizrenu, otvaranjem izložbe i likovne kolonije u Gračanici počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i ove godine od 1. do 28. juna,  organizuje Vidovdanske svečanosti u okviru kojih će publika u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji imati prilike da prisustvuje književnim večerima, izložbama, tribinama, predstavama, izborima za kosovku devojku i drugim kulturnim događajima.

U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena danas se održava dečja smotra folklora „U susret Vidovdanu“, kojom počinju ovogodišnje Vidovdanske svečanosti.

Ovu, dvadesetprvu smotru organizuju Dom kulture „Gračanica“, Savez amatera KiM i bratstvo manastira Svetih Arhangela.

„Cilj ove manifestacije je čuvanje i negovanje tradicije i narodnih običaja, ali i da deca upoznaju svoje vršnjake, istoriju, kulturu i da na ostacima Svetih Arhanđela grade kulturu sećanja i potrebu da se uništeno obnavlja“, navode iz Doma Kulture „Gračanica“.

Na manifestaciji Vidovdanske svečanosti učestvovaće oko 700 izvođača, pretežno dece i 20 kulturno – umetničkih društava i pojedinaca sa KiM.

Izložba dobitnika nagrade “Longin”

Vidovdanske svečanosti i izložbu dobitnika nagrade „Longin“, Milana Cileta Marinkovića otvoriće princ Filip Karađorđević 1. juna sa početkom u 20 časova. Izložbom će publici biti predstavljeno delo jednog od najznačajnijnijih umetnika ekspresivnog slikarstva današnjice, kod nas i u svetu, Milana Cileta Marinkovića, koji ove godine, izložbom u Gračanici obeležava pedesetu godišnjicu stvaranja.

Milan Marinković Cile rođen je u Beogradu 25. januara 1947. godine. Diplomirao je 1972. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista jugoslovenske vlade boravio je tri godine u Parizu (1977-1980). Od 1966. godine imao je preko 100 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 250 zajedničkih izložbi u Jugoslaviji, Francuskoj, Belgiji, Sjedinjenim državama, Italiji, Španiji itd. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja kako u zemlji  tako i inostransvu. Od 1992. godine živi i radi u Parizu, u Francuskoj.

„Ciletovo delo je haos preinačen u tvar i melanholija pretvorena u boju. Da li ste primetili da nas ta priviđenja koja su nesavršeno otrgnuta od noći i koja su se zaputila u svet slikarstva, prezrivo merkaju? Umetnost ne izbavlja ni iz čega, ali svoju moć koristi da nas upozori na sve što u sebi nosi našu propast“ istakao je istoričar umetnosti Žan Rodolf Lot.

Likovna kolonija “Vidovdam 2022”

Takođe, 1. juna biće otvorena i 24. likovna kolonija „Vidovdan 2022“ na kojoj će uzeti učešće istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva: Vladislava Vanja Čolić (Vinča), Lazar Marković (Novi Sad), Aleksandar Dević (Niš), Duška Radović (Pariz), Kristina Panajotov (Beograd), Vladislav Šešlija (Novi Sad), Anastasija Asi Tonova (Veliko Trnovo), Nevena Popović (Beograd), Divna Vasiljević (Kosovska Mitrovica) i Zvezdana Gerić iz Štrpca.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Grad Priština, Opština Gračanica.

Comments

Pročitaj još