• Početna>
  • Vesti>

Premijerno izvođenje predstave “Usud po Grigoriju” 30. maja u Domu kulture “Stari Kolašin”

Foto: Kim

Narodno pozorište “Priština” organizuje premijerno izvođenje predstave “Usud po Grigoriju” 30. maja u 19:30h u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku.

Predstava je rađena po dramskom tekstu Miloša Latinovića, dok režiju potpisuje Branko Popović.

Scenografiju za predstavu je uradio Goran Stojčetović, kostimograf je Boris Čakširan, a koreografkinja Isidora Stanišić. Originalnu muziku je komponovao Bojan Stojčetović. Za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović, a inspicijentkinja je Zorica Grahovac.

U predstavi igraju Nebojša Đorđević, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković.

“Drama ‘Usud’ Miloša Latinovića, poznatog pisca i direktora Bitef teatra iz Beograda je, ne samo vraćanje duga svom velikom književnom prethodniku Grigoriju Božoviću (1880-1945) i podsećanje na njegovo značajno stvaralaštvo, već i velika opomena društvu u celini da se nikada više ne ponove tako surovi obračuni i stradanja izuzetnih srpskih stvaralaca, a na osnovu izmišljenih optužnica i režimskih smicalica. Ova drama modernim scenskim jezikom, eliptičnom dramskom formom, prati životni usud jednog od naznačajnijih srpskih pisaca između dva rata, koji je još i nazivan ‘kosovskim Andrićem’ zbog svoje posvećenosti temama iz Stare Srbije koje je ovaplotio u više dela među kojima su ‘Pripovetke’, ‘Putopisi’ ali i kraći zapisi o ljudima i događajima objavljeni u ondašnjoj ‘Politici’. Božović je radio kao profesor prizrenske bogoslovije, predavao je i u Bitoljskoj gimnaziji, bio je biran za narodnog poslanika, pa i za predsednika beogradskog Pen kluba, nakon smrti Milana Rakića, a doživeo da ga nenarodni sud, neke nove nenarodne ideologije i države, proglasi za izdajnika i strelja u Beogradu 1945. godine” naveo je reditelj Branko Popović.

On dodaje da je uprkos rehabilitaciji iz 2008. godine, njegovo delo ostalo prilično nepoznato, a uspomenu na njegovo stvaralaštvo, verno i uspešno čuva Kulturni centar ‘Stari Kolašin’ u Zubinom Potoku, redovno, svake godine dodeljujući nagradu ‘Grigorije Božović’ za književnost.

“Znajući za sve ovo, temeljno analizirajući vreme i događaje iz tog perioda, Miloš Latinović gradi dramsku strukturu u kojoj se prepliću život i stradanje Grigorija Božovića i sudbine njegovih književnih junaka, slikajući jednu turobnu sliku neprestane borbe kosovskih Srba, Arbanasa, Turaka, aga, trgovaca, seljaka, žena, dece sa kosovskim usudom u kome isijavaju istorijska nasleđa, običajni zakoni, ali i malograđanština i politikanstvo podeljene države, razapete između težnje ka bogatom Zapadu i zadaha siromašnog Juga u kome se još uvek oseća ‘miris orijentalne zaprške’. Takvim postupkom, pisac ovu dramu donosi ne samo kao potresno svedočanstvo o nama nekada, nego kao odgovoran umetnik suočava i nas danas sa sadašnjim izazovima koji, kao da nam govore da se nismo mnogo odmakli od ovog kosovskog ‘Usuda'” ističe Popović.

Predstava će biti odigrana u repriznom terminu u Domu kulture “Gračanica” 31. maja sa početkom u 20 časova.

Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Doma kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka.

Comments

Pročitaj još