• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Na lokaciji Štavalj nisu pronađeni posmrtni ostaci

Foto: TV Most

Tokom današnje pretrage lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice nisu pronađeni posmrtni ostac lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na AP Kosovo i Metohija, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Ovo je lokacija koju je Priština dostavila a po naredbi našeg Tužilaštva za ratne zločine 13 dana je pretraživana.

“Trinaest radnih dana smo radili na ovoj lokaciji, preko sedam hiljada rastresnog materijala je pretraženo i ono što je bitno na ovoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci”, istakao je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

On je rekao da su sve lokacije za koje su dobili dojave proverene i da na velikom broju nije pronađeno ništa.

“Ovo je potvrda da u Republici Srbiji nema ni jednog organa ili pojedinca koji na bilo koji način opstruira zahtev koji je došao. Na pet lokacija smo pronašli tela kosovskih Albanaca, Batajnica, Petrovo Selo, Perućac, Rudnica i Križevak”.

“Republika Srbija, uz podršku nadležnih organa krajnje odgovorno radi ovaj posao. Očekujemo da će prištinska strana na identičan način i pristupiti ovom poslu. Mi imamo neke zahteve, lokacije koje su već godinama u opticaju, a koje prištinska strana nije uzela u razmatranje”, rekao je Odalović.

On očekuje od Prištine da se sa istom odgovornošću odnosi prema istraživanju lokacija za koje se opravdano predpostavlja da sadrže posmrtne ostatke nestalih lica.

“Prištini smo predali preko 2 400 dokumenata. Najveći deo do sada pronađenih posmrtnih ostataka je zahvaljujući našim informacijama. Do sada je mehanizam naše radne grupe pronašao 1825 posmrtnih ostataka, od toga 1527 tela Albanaca je identifikovano a ostalo su kosovski Srbi”, kaže on.

Odalović ističe da svi treba da otvore arhive i NATO i KFOR i EULEKS i sve međunarodne organizacije koje su bile u vreme oružanih sukoba na KiM.

Za razliku od Prištine, Beograd čini sve da ispuni dogovoreno.

Jedan od problema je i mrtvačnica u Prištini, u kojoj se radi revizija, gde se nalazi 380 tela, ili delova tela, za koje se ne zna kome pripadaju.

Predsedavajući radne grupe Prištine i Beograda i regionalni koordinator za Zapadni Balkan Martina Fava kaže da je kooperacija i saradnja ključni element u uspešnom radu, jer je potrebno dati odgovore porodicama nestalih lica. Delegacije Beograda i Prištine, i prema Međunarodnom pravu, su u obavezi da daju porodicama odgovore.

Od prvog dan prisutni su i predstavnici međunarodnih organizacija, to so ogranizacija Crvenog krsta, nestalih lica i Euleksa. Ono što je bitno da su prištinska i beogradska delegacija non-stop prisutne, tu su i predstavnici porodica i Srba i Albanaca.

Comments

Pročitaj još